Dosad neobjavljen snimak: Kašogi o princu Mohamedu i saudijskom društvu

"Demokratija u Americi, Finskoj, Danskoj... čini vladare poniznim. Čini lidere odgovornim i pred najnebitnijim čovjekom na ulici. A naši lideri? Ne. Oni vide sebe kao vođe koji znaju sve", navodi Kašogi u snimku koji je objavio "Vašington post"
6 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Beta-AP
Džamal Kašogi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.10.2018. 06:29h

Nekoliko mjeseci prije nestanka i, kako je sada potvrđeno od saudijskih vlasti - smrti u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra, Džamal Kašogi razgovao je sa novinarom "Vašington posta" Džejsonom Rezajanom i urednicom Karen Atija.

"Vašington post" je objavio audio snimak u kojem Kašogi govori o stanju u Saudijskoj Arabiji, kao i o princu Mohamedu bin Salmanu.

"Saudijska Arabija je zemlja od 20 miliona ljudi, od čega su dvije trećine mladi ljudi, ispod trideset godina", ističe Kašogi, kazavši da se princ Mohamed pitanjima poput ekonomije i religije želi pozabaviti ubrzanim tempom.

"Treba podsjetiti da je Saudijska Arabija osnovana kao islamska država, da je osnovana mačem religije," na šta mu kolega skreće pažnju da se mač nalazi i na zastavi zemlje.

"Da, to nikad nije bila sekularna država. Uvijek je vladao šerijat. To je posljednja zemlja na svijetu kojom vlada šerijat, nekad smo se busali u prsa zbog toga", dodaje Kašogi.

Kralj Fahd, koji je vladao zemljom od 1982. do 2005. godine, podsjeća Kašogi, je stvorio formulu u bi postojale dvije paralelne Saudijske Arabije - religiozna i liberalna - ali ni to nije uspjelo.

"Mohamed bin Salman je možda došao na ideju da riješi ovo pitanje. Ne znamo još uvijek kako, ali pokušava da to uradi. Mogli bismo to opisati vjekovnim pitanjem - koji Islam? Koja je uloga Islama?" navodi Kašogi.

Bin Salman, kako je ocijenio, pokušava da uvede "dubajski model".

"To je - manje Islama i davanje društvenih, ali ne i političkih sloboda građanima", kaže Kašogi.

Kako je rekao, i ljudi koji nisu protiv njegovih pisanja bi mu često govorili da "nije pravo vrijeme" govoriti o nekim stvarima.

"Nemaju zamjerki na to što pišem, već samo kažu - u ovom trenutku treba da pružimo podršku", kaže Kašogi, ocjenjujući da je saudijsko društvo daleko od demokratije.

"Demokratija u Americi, Finskoj, Danskoj... čini vladare poniznim. Čini lidere odgovornim i pred najnebitnijim čovjekom na ulici. A naši lideri? Ne. Oni vide sebe kao vođe koji znaju sve", zaključuje Kašogi.

Bonus video: