Svi planinari sa Mont Everesta u baznom kampu

Planinarski savez Tibeta odlučio je da zatvori pristup Mont Everestu, tokom cijele sezone
95 pregleda 0 komentar(a)
Mont Everest, planinari, Foto: Reuters
Mont Everest, planinari, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 08:40h

Svi planinari koji su bili blokirani u kampovima visoko na Mont Everestu zbog lavine izazvane velikim zemljotresom, prevezeni su helikopterima u bazni kamp. Iskoristivši jučerašnje lijepo vreme, tri helikoptera su tokom dana spasavali planinare iz kampa jedan, iznad neprohodnih zaleđenih vodopada, dok su drugi kod kampa dva napravili vazdušni most, prenosi Rojters. Oko polovine šatora u baznom logoru na Everestu je uništeno u subotu lavinom, koja je ubila između 17 do 22 planinara. U trenutku zemljotresa, na planini se nalazilo 350 inostranih planinara i dva puta više domaćih šerpasa - vodiča.

Kanadski alpinista Nik Sienski napisao je na Fejsbuku, da su mnogim planinarima koji su bili u povrtaku sa vrha, zbrisani šatori, u lavini čija se brzina procjenjuje na 300 kilomera na sat i koja je presjekla bazni logor, razbacujući šatore i ljude na stotine metara. Jedan od alpinista Oleg Poljakov izjavio je za Tas da će svi koji se nalaze u baznom kampu biti tokom dana obaviješteni o evakuaciji. "Oko 100 ljudi je u baznom kampu. Za sada su svi planinari dovedeni u njega i svako je siguran, ali se preporučuje da ga ne napuštaju zbog opasnosti od novih lavina i odrona", kazao je on.

Planinarski savez Tibeta odlučio je da zatvori pristup Mont Everestu, tokom cijele sezone, a danas će nam kinesko Ministarstvo turizma saopštiti, kako ćemo biti evakuisani, kazao je Poljakov, dodajući da je sitiacija u baznom kampu mirna i da nema panike. Ipak, planinari strahuju da bi još jedan snažan zemljotres mogao da pogodi region, oko 50 do 90 kilometara od baznog logora.

Bonus video: