Irak: Islamska država ubila generala i tri oficira, žestoki okršaji kod Faludže

Stanovnici grada Faludže, koji je u januaru prošle godine zauzela Islamska države, kažu da su ekstremisti danas paradirali gradom, prikazujući u kamionetu četiri zarobljenika - jednog oficira i tri vojnika
0 komentar(a)
Islamska država, Faludža, Foto: Beta-AP
Islamska država, Faludža, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.04.2015. 15:00h

Žestoki okršaji izbili su danas sjeveroistočno od grada Faludže između iračke vojske i boraca terorističke organizacije Islamska država, dan nakon što je vojni konvoj upao u zasjedu u kojoj su ubijeni general i tri oficira.

Ekstremisti su juče pokrenuli kompleksnu ofanzivnu akciju u kojoj su, protiv konvoja, nadomak vojnog kampa, upotrijebili buldožer krcat eksplozivom.

U napadu, izvedenom južno od jezera Tartar u oblasti Nadem al-Taksim, poginuo je komandant prve iračke divizije, brigadni general Hasan Abas Tugan i tri njegova oficira.

Takođe je napadnut obližnji štab bataljona, i tom prilikom je ubijeno 10 vojnika, a 12 je ranjeno, saopšteno je iz komande vojnih operacija u provinciji Anbar.

Stanovnici grada Faludže, koji je u januaru prošle godine zauzela Islamska države, kažu da su ekstremisti danas paradirali gradom, prikazujući u kamionetu četiri zarobljenika - jednog oficira i tri vojnika.

Vojska sa tenkovima hitno je danas poslata u ovu ruralnu oblast, u kojoj ima mnogo sela, i tamo se sada vode bitke sa ekstremistima.

Islamska država je prošle godine zauzela veliki deo teritorije Iraka, ali je vojska, potpomognuta šiitskim dobrovoljačkim jedinicama i sunitskim milicijama, počela postepeno da vraća zemlju pod svoju kontrolu.

Snage bezbjednosti su prošle sedmice zauzele jedan važan most preko kojeg je Islamska država snabdijevala svoje borce.

Stotinak hiljada izbjeglica počelo je da se vraća kućama.

Bonus video: