Pobunjenici u Siriji na putu da osvoje strateški važan grad

Prema navodima BBC-jevih analitičara, ako bi pobunjenici uspjeli potpuno da izbace vladine trupe iz provincije Idlib, to bi im otvorilo put ka Latakiji. Latakija je glavno uporište alavitske manjine u Siriji kojoj pripada i Asadova porodica, i uglavnom je netaknuta građanskim ratom
1 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 12:39h

Islamistički pobunjenici u Siriji zauzeli su veći dio strateški važnog grada Džisr al-Šugur na sjeverozapadu te zemlje, razorene građanskim ratom, rekli su danas sirijski aktivisti za ljudska prava a prenosi BBC.

Džisr al-Šugur je posljednji veliki grad u provinciji Idlib koji je još pod kontrolom vlade u Damasku, a izvori sa terena kažu da bi pad ovog mjesta omogućio pobunjenicima prodor u dio zemlje iz kojeg vlasti crpe najveću podršku.

Islamističke snage, a među njima pripadnici Al-Nusra Fronta, povezanog sa Al Kaidom, počele su ofanzivu u četvrtak. Državni mediji javljaju da se žestoke borbe i dalje vode.

Prema navodima državne novinske agencije Sana, vojni avion je bacio bombe na "grupe teorista" i uništio desetine njihovih vozila.

Međutim, aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava tvrde da su se vladine trupe dale u bijeg, iako se borbe u nekim kvartovima još vode.

Opservatorija je navela da se na ulicama može vidjeti najmanje 60 mrtvih sirijskih vojnika.

Prije velikog uspona Islamske države, Nusra Front je smatran najjačom i najmilitantnijom snagom na strani pobunjenika.

Grad Idlib u istoimenoj provinciji je prošlog mjeseca pao u ruke pobunjenika. Otada vladine trupa pokušavaju da zaštite transportni koridor koji povezuju grad Alepo i provinciju Hama sa Latakijom.

Prema navodima BBC-jevih analitičara, ako bi pobunjenici uspjeli potpuno da izbace vladine trupe iz provincije Idlib, to bi im otvorilo put ka Latakiji.

Latakija je glavno uporište alavitske manjine u Siriji kojoj pripada i porodica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, i uglavnom je netaknuta građanskim ratom.

Džisr al-Šugur je pod kontrolom vladinih snaga još od prvih mjeseci rata.

Bonus video: