Jemen: Najmanje 27 mrtvih

U samom Adenu takođe je bilo sukoba, a avioni koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom nastavili su bombardovanje pobunjeničkih položaja uprkos najavi u utorak o prekidu vojne kampanje
0 komentar(a)
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 11:37h

Najmanje 27 ljudi poginulo je danas u Jemenu u žestokim borbama na jugu zemlje između šiitskih pobunjenika Huta i snaga lojalnih jemenskom predsjedniku.

Najmanje četiri pro-Hadijeva borca i šest Huta je poginulo u sukobima rano jutros u gradu Dalehu, sjeverno od Adena, dok je u zasjedi ubijeno još osam pobunjenika, prenio je AFP.

Dalje na istoku, u gradu Loderu, u granatiranju snaga lojalnih predsjedniku ubijeno je devet pobunjenika.

U samom Adenu takođe je bilo sukoba, a avioni koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom nastavili su bombardovanje pobunjeničkih položaja uprkos najavi u utorak o prekidu vojne kampanje.

Mete su bile predsjednička palata, koju drže pobunjenici, a koja je bila posljednje utočište Hadija prije nego što je prošlog mjeseca napustio zemlju i otišao u susjednu Saudijsku Arabiju, rekli su vojni zvaničnici.

Ratni avioni koalicionih snaga takođe su bombardovali vazduhoplovnu bazu Al-Anad, sjeverno od Adena, sada pod kontrolom pobunjenika, iz koje je američka vojska vodila rat dronovima protiv Al Kaide, prije nego što su ih borbe primorale na povlačenje.

Sukobi dolaze u jeku poziva na dijalog da se okonča konflikt u Jemenu, u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od kraja marta poginulo više od 1.000 ljudi, od kojih najmanje 115 djece.

Bonus video: