Klinton i Rubio favoriti za predsjedničke nominacije

Bivša državna sekretarka ima 60 odsto podrške demokrata, a vodi i u odnosu na sve republikanske kandidate osima senatora Rubija s kojim je poravnata, navodi univerzitet Kvinipek koji je sproveo anketu
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2015. 15:44h

Članica Demokratske stranke Hilari Klinton i republikanac Marko Rubio imaju najveće šanse da dobiju nominaciju svojih stranaka za predsjedničke izbore sljedeće godine, pokazali su danas objavljeni rezultati ankete.

Bivša državna sekretarka ima 60 odsto podrške demokrata, a vodi i u odnosu na sve republikanske kandidate osima senatora Rubija s kojim je poravnata, navodi univerzitet Kvinipek koji je sproveo anketu.

Među kandidatima za republikansku nominaciju Rubio ima 15 odsto podrške, sin i brat bivših predsjednika Džeb Buš 13 odsto, guverner Viskonsina Skot Voker 11 odsto, senator iz Teksasa Ted Kruz devet odsto, a senator iz Kentakija Rand Pol osam odsto, pri čemu Buš i Voker još nisu zvanično objavili ulazak u trku.

Buš ima najveći postotak republikanskih glasača koji nikako ne bi glasali za njega - 17 odsto, a sljedeći je guverner Nju Džersija Kris Kristi i potom Pol sa 10 odsto.

Hilari Klinton ima podršku 60 odsto demokratskih glasača, poslije nje je potpredsjednik Džo Bajdan sa 10 i senator iz Vermonta Berni Sanders sa osam odsto. Zasad je jedino Klintonova zvanično objavila kandidaturu.

Kada se posmatra ukupno biračko tijelo, u duelu Klinton - Rubio odnos je 45:43, s Bušom 46:39, s Vokerom 46:41, s Kristijem 45:40, s Polom 48:41.

Bonus video: