Vlada Tibeta u egzilu traži da Kina oslobodi Pančen Lamu

Tibetanci vjeruju da je njegova otmica dio nastojanja Kine da kontroliše izbor sljedećeg Dalaj Lame
110 pregleda 1 komentar(a)
Peking, Foto: Shutterstock
Peking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2015. 08:29h

Tibetanska vlada u izgnanstvu pozvala je svoje pristalice i međunarodnu zajednicu da pomognu da se izvrši pritisak na kineske vlasti da oslobode 11. Pančen Lamu.

Vjeruje se da se Pančen Lama, drugi po rangu budistički vođa, koga bira Peking, nalazi u pritvoru u Kini. Gedhun Čoekji Nima je nestao kao dijete prije 20 godina, tri dana pošto ga je Dalaj Lama preopznao kao reinkarnaciju 10. Pančen Lame.

Tibetanska vlada u izgnaništvu vjeruje da su ga otele kineske vlasti. Peking je ubrzo imenovala drugog dječaka Gjaincaina Norbua kao reinkarnaciju Pančen Lame.

Tibetanci vjeruju da je njegova otmica dio nastojanja Kine da kontroliše izbor sljedećeg Dalaj Lame, pošto Pančen Lama ima značajnu ulogu u prepoznavanju reinkarnacije Dalaj Lame.

Portparol tibetanske vlade u egzilu izjavio je da će pojačati napore kako bi došli do informacija o tome gdje se tačno nalazi Pančen Lama.

"To nije političko, nego religijsko pitanje", i tiče se suštinskog života Tibetanaca, izjavio je Taši Puntsok. On je dodao da će vlada 17. maj, dan kada je nestao 11. Pančen Lama, proglasiti Međunarodnim danom solidarnosti s Tibetom i pozvao pristalice da traže od svojih vlada da izvrše pritisak na Kinu.

Dalaj Lama je, poslije neuspješne pobune Tibetanaca protiv kineske vlasti, 1959. godine prebjegao u Indiju, gdje je u sjevernom gradu Darmsala oformio vladu u izgnanstvu.

Kineske vlasti su tada preuzele kontrolu na Tibetu, gdje živi Pančen Lama, kao drugi po rangu duhovni lider Tibetanaca. Mnogi vjeruju da će poslije smrti sadašnjeg Dalaj Lame doći do suparništva duhovnog vođe koga bira Peking i onog koga biraju stariji monasi lojalni sadašnjem Dalaj Lami.

Bonus video: