PORODICE ŽRTAVA NEZADOVOLJNE

Prijetnje Lufthanzi američkim sudom i milionskim odštetama

Velens je rekao da je u slučaju porodice koju on zastupa petoro djece izgubilo svoje roditelje i naveo da je pitanje krivice, iz njegovog ugla definitivno razjašnjeno i da, kao što je istraga pokazala, odgovornost za to snosi kopilot
0 komentar(a)
Džermanvings, Foto: Reuters
Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 11:29h

Poslije centralne komemoracije za 150 žrtava pada aviona "Džermanvingsa", analiza te tragedije ulazi u novu fazu u kojoj se u debati o odšteti pojavljuju i prijetnje američkim sudovima, u slučaju da kompanija ne stavi na raspolaganje dovoljno novca, prenose danas njemački mediji.

Advokat žrtava pada aviona "Džermanvingsa", ćerke-firme kompanije "Lufthanza", Elmar Gimula rekao je da je on već u kontaktu sa advokatima američkih žrtava i time potvrdio saznanja da pojedini članovi porodica najavljuju da će pred američkim sudovima tražiti pravdu, ukoliko "Lufthanza" ne ponudi dovoljnu odštetu.

Kada je riječ o američkim i njemačkim sudovima, mediji javljaju da su u Americi odštete puno više nego u Njemačkoj, pošto se tamo i emocionalne posljedice gubitka najmilijih računaju.

Gimula je istakao da on želi za svoje klijente, članove porodica žrtava u Njemačkoj, da obezbijedi i nadoknadu zbog emocionalne štete i da bi tako ta odšteta mogla da bude do milion i po eura po putniku.

Advokat Gimula je rekao da će se američko sudstvo ionako već pozabaviti slučajem pada "Džermanvingsa", pošto su tu nastradali i američki državljani i ukazao da je, prema američkoj pravnoj tradiciji, moguće da se pred američkim sudovima obrađuju i slučajevi žrtava druge nacionalnosti.

"Porodicama žrtava je potrebno puno novca kako bi svoj život dalje oblikovale bez osoba koje su izgubile", rekao je danas advokat žrtava Kristof Velens za njemačku televiziju "Feniks" i dodao da je za porodice važna odgovarajuće visoka odšteta, kao podrška u svakodnevnom životu.

On je rekao da je u slučaju porodice koju on zastupa petoro djece izgubilo svoje roditelje i naveo da je pitanje krivice, iz njegovog ugla definitivno razjašnjeno i da, kao što je istraga pokazala, odgovornost za to snosi kopilot Andreas Lubic.

"'Lufthanza' je u potpunosti odgovorna za svoj personal", rekao je Velens, koji zastupa 15 porodica sa oko 60 članova.

Kompanija "Lufthanza" počela je nedavno sa isplatom po 50.000 eura hitne pomoći porodicama žrtava pada aviona "Džermanvingsa".

Konačna novčana suma obeštećenja za žrtve pada "erbasa A-320", koji je, prema istrazi, depresivni kopilot Lubic namjerno izveo, biće tek kasnije poznata, prenose mediji.

Osiguravajući konzorcijum "Lufthanze" obezbijedio je 300 miliona eura za troškove pada aviona.

Tragedija "Džermanvingsa" izazvala je brojne diskusije o bezbjednosti i boljoj medicinskoj kontrli letačkog osoblja.

Preporučujemo za Vas