Irak: Ostavka portparola vlade zbog pjesme u čast Sadama Huseina

Džaburi u pjesmi opisuje bivšeg diktatora kao "mač pravednosti protiv zla" s riječima: "O Sadame Huseine, tvoji neprijatelji padaju a ti opstaješ". Na snimku je prikazan bivši predsjednik koji nosi mač i paradira na bijelom konju
54 pregleda 1 komentar(a)
Sadam Husein, Foto: Shutterstock
Sadam Husein, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2015. 16:02h

Portparol iračke vlade Rafid Džaburi izjavio je danas da podnosi ostavku nakon što je na internetu emitovan video snimak od prije 15 godina na kojem Džaburi pjeva pjesmu koja veliča tadašnjeg predsjednika Iraka Sadama Huseina.

"Ne želim više da nanosim sramotu službi premijera i zato sam podnio ostavku na dužnost portparola i ona je prihvaćena", rekao je Džaburi Frans presu.

Džaburi u pjesmi opisuje bivšeg diktatora kao "mač pravednosti protiv zla" s riječima: "O Sadame Huseine, tvoji neprijatelji padaju a ti opstaješ". Na snimku je prikazan bivši predsjednik koji nosi mač i paradira na bijelom konju.

Bivši portparol je objasnio na Fejsbuku da je pjevao pjesmu prije više od 15 godina i da je morao da se povinuje zahtjevima tadašnjeg života.

"Bio sam mlad i bez mudrosti ali čak ni tada nisam bio član partije Baas Sadama Huseina", rekao je Džaburi koji je postavljen na dužnost portparola prije šest mjeseci.

Džaburi je bio dopisnik BBC iz Iraka prije nego što je postao portparol.

Sadam Husein je svrgnut 2003. godine poslije američke invazije Iraka. Bio je 20 godina na čelu Iraka.

Bonus video: