Bangladeš pozdravlja Benetonovih milion dolara odštete

Italijanski proizvođač odjeće jedan je od 29 brendova za koje se šila odeća u srušenom bangladeškom fabričkom kompleksu u kome je stradalo 1.100 osoba
64 pregleda 0 komentar(a)
Bangladeš, rušenje zgrade, Foto: Beta/AP
Bangladeš, rušenje zgrade, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.04.2015. 15:10h

Potpredsjednik bangladeškog Udruženja proizvođača i izvoznika odjeće Šahidulah Azim pozdravio je danas obećanje italijanskog Benetona da će žrtvama fabričke nesreće u kojoj je prije dvije godine poginulo preko 1.100 ljudi isplatiti više od milion dolara odštete, rekavši da taj novac dolazi kasno, ali da je ipak značajan.

Azim je ocijenio da će pomenuta suma pomoći da kompenzacioni fond UN dostigne obećanih 30 miliona dolara za preživjele u rušenju fabričkog kompleksa Rana plaza, najgoroj industrijskoj nesreći u istoriji Bangladeša.

"Novac stiže kasno, ali ga cijenimo. Pomoći će nam da ispunimo svoja obećanja data žrtvama", rekao je Azim.

Beneton grupa je objavila juče da će obezbijediti 1,1 milion dolara na ime kompenzacije za preživjele u nesreći.

Italijanski proizvođač odjeće jedan je od 29 brendova za koje se šila odeća u srušenom bangladeškom fabričkom kompleksu.

Rana plaza, ilegalno sagrađena višespratnica izvan glavnog grada Dake, sadržala je pet fabrika, kada se srušila 24. aprila 2013. U nesreći je poginulo 1.127 osoba, a povrijeđeno je oko 2.500.

Azim je naveo da je Fond Rane plaze, kojim upravlja agencija za rad UN, do sada distribuirao 23 miliona dolara žrtvama katastrofe.

"Doprinos Benetona je dio toga, i siguran sam da će još neke kompanije takođe ispuniti svoja obećanja i novčano doprinijeti fondu kako bi on dostigao 30 miliona", rekao je Azim.

Bangladeš ima 5.000 fabrika odjeće i četiri miliona zaposlenih, uglavnom žena, u toj industriji.

Ta zemlja zarađuje više od 20 milijardi dolara godišnje od izvoza odjeće, uglavnom u SAD i Evropu.

Bonus video: