POSLIJE TROMJESEČNE BLOKADE

Abas: Postignut dogovor s Izraelom o uplati poreskih prihoda

Izrael je obustavio isplatu poreskih prihoda u januaru, onog časa kada je palestinska država aplicirala za prijem u Međunarodni krivični sud, što teoretski i praktično stvara uslove da Palestinci tuže Izrael zbog navodnih ratnih zločin
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 14:20h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je danas da je postigao dogovor sa Izraelom po kome će Palestinskoj državi, poslije tromjesečnog zastoja, biti proslijeđen novac koji na ime poreza naplaćuje Izrael.

"Dogovor je tu", rekao je Abas. "Novac će u cjelosti biti ispostavljen".

Abas je prvobitno odbijao izraelsko odmrzavanje uplata zbog toga što je Izrael to uslovljavao odbijanjem dugovanja koje je napravila palestinska vlast, uključujući tu i neplaćene komunalne račune.

Izrael po običaju skuplja poreze u ime Palestinaca da bi ih zatim doznačio palestinskoj upravi. Taj novac čini 70 odsto ukupnih palestinskih prihoda.

Izrael je obustavio isplatu poreskih prihoda u januaru, onog časa kada je palestinska država aplicirala za prijem u Međunarodni krivični sud, što teoretski i praktično stvara uslove da Palestinci tuže Izrael zbog navodnih ratnih zločina.