Islamska država širi glasine da je na pragu SAD

Američki zvaničnici su, međutim, odmah demantovali medijske navode da je Islamska država uspostavila ćeliju na sjeveru Meksika
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.04.2015. 09:50h

Islamska država je, navodno, uspostavila ćeliju na sjeveru Meksika, samo nekoliko kilometara od američke granice, objavila je organizacija "Džudikal voč.

Ova organizacija je navela da je informacije dobila od neimenovanih "meksičkih zvaničnika".

Džihadisti ID, navodno, sarađuju sa zloglasnim kartelom Huares u Anapri, sa izgledima da pređu "poroznu granicu" između meksičkog grada Akala i Fort Henkoka u Teksasu, kažu u ovoj organizaciji, a prenosi "Indipendent".

Američki zvaničnici su, međutim, odmah demantovali medijske navode da je Islamska država uspostavila ćeliju na sjeveru Meksika

U želji da istraže navode, novinari kanala ABC 7 stupili su u kontakt sa nekoliko federalnih agencija zaduženih za pograničnu bezbjednost, iz kojih je rečeno da ti "navodi nisu provjereni i da je malo vjerovatno da se ID nalazi u Anapri ili Huaresu u Meksiku".

Međutim, eksperti upozoravaju da takve tvrdnje mogu da budu "veoma štetne", jer predstavljaju "upravo ono što ID želi da se prenese".

Prema riječima Čarlija Vintera, istraživača na polju borbe protiv ekstremizma, prioritet džihadista sada su konsolidacija i rat, i nema indicija sa bilo koje džihadističke društvene mreže ili kanala da je Islamska država "bacila oko na Meksiko".

Osnivanje ćelija na drugom kraju svijeta je za njih veoma skupo i predstavljalo bi veliki rizik, a znamo iz prošlosti da je Islamska država veoma pragmatična, kaže Vinter.

On dodaje da se oduvijek pričalo da ID želi da se približi Americi.

"Upravo takvu medijsku pažnju želi Islamska država", upozorava on i dodaje da tu navodnu pretnju treba raskrinkati, a ne podsticati.

Bonus video: