Dječak Emil pisao Obami i tako oca Ermina Radončića spasao deportacije

"Ja sam mali da radim, ali obećavam kad odrastem ja ću vam se odužiti za svu pomoć koju nam pružite"
83 pregleda 14 komentar(a)
Ermin Radončić, Foto: Privatna arhiva
Ermin Radončić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.04.2015. 14:44h

Ermin Radončić, oženjen i otac troje djece, poslije osnivanja porodice i 20 godina marljivog rada u Njujorku, pao je u ruke imigracionih vlasti u Americi i pripreman je za deportaciju. Porodica je bila u šoku, svi su bili zbunjeni, a u svemu se, kako piše portal Gusinje Foundation, najbolje snašao njegov jedanaesteogodišnji sin Emil.

Dječak je odlučio da napiše pismo u kojem će zamoliti da njegovog oca puste iz pritvora. Pismo je napisao ni manje ni više, nego predsjedniku SAD, Baraku Obami.

"Dragi predsjedniče Obama,

ja se zovem Emil Radončić i imam 11 godina. Molim te pomozi mi da izvučem mog oca iz zatvora. Nekoliko ICE policajaca uhapsili su oca jer je napustio njegovu zemlju da bi došao da živi u najboljoj zemlji na svijetu, Americi.

Otac ustaje rano svako jutro, da bi vodio mene i moja dva mlađa brata u školu, a onda ide na posao. Svaki dan on dolazi kući i donosi hranu mojoj mami da kuva, kako bi mogli jesti zajedno i govoriti o tome kako nam je prošao dan.

Otac stalno radi i plaća račune, a mama ostaje u kući da čisti i kuva.

Moj tata ima posao 20 godina i njegov gazda mi je rekao da je najvredniji radnik i zbog toga je na njegovom poslu toliko dugo. Svake godine otac nas uzima i idemo na odmor kako bimo odmorili od teških poslova koje radimo u kući, školi i on na njegovom poslu.

Riječi ne mogu da objasne kako je biti jednu nedjelju bez mog oca. On nije uradio ništa loše, samo je htio bolji život za njega i nas. Mama plače cijelu noć, a moja braća ne shvataju zašto.

Mrzim da idem u školu jer se brojim da će moji drugovi saznati da mi je otac u zatvoru. Plašim se da će izgubiti posao, a onda nećemo moći da platimo račune i hranu. Kako ćemo moći da platimo za hranu i sve ostalo što nam je potrebno?

Ja sam mali da radim, ali obećavam kad odrastem ja ću vam se odužiti za svu pomoć koju nam pružite.

Ja znam i ja kazem ovo svakog dana u školi, nikad nijesam mnogo razmišljao o tome – dok mog oca nijesu odveli zato što je bio najbolji otac.

... Zato predsjedniče Obama, možeš li nam molim te dati tvoju podršku i pomoći da ga puste, reci im neka ga pošalju kući, kako bi nastavio da bude najbolji otac i radnik", piše u pismu jedanaestogodišnjeg Emila.

Na portalu Gusinje Foundation navode da je za njegovog oca Ermina u rekordnom roku, za peticiju kojom traže njegovo pušanje, prikupljeno 2.500 potpisa. Peticija i pismo Erminovog sina učinili su da je danas Ermin ponovo u zagrljaju svoje porodice i svojih najmilijih, piše ovaj portal.

Bonus video: