Tramp ukida priznavanje transrodnih osoba?

Njujork tajms navodi da američka vlada planira da donese odredbu prema kojoj stanje polnih organa pri rođenju određuje rodni identitet osobe
87 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2018. 06:32h

Vlada Donalda Trampa planira da vrlo strogo odredi definiciju prema kojoj stanje polnih organa pri rođenju određuje rodni identitet, objavio je u nedjelju "Njujork tajms".

To bi transrodnim osobama praktično uskratilo mogućnost da zvanično budu priznate kao takve.

U internoj bilješci koju je list dobio, Ministarstvo zdravlja SAD predlaže da se takva pravna definicija rodnog identiteta uvede da bi pratila savezne zakone koji zabranjuju diskriminaciju u obrazovnim programima koje finansira savezna država.

"Rod je status pojedinca koji je ili muško ili žensko, po neizmjenljivim biološkim osobinama koje se mogu utvrditi pri rođenju ili ranije", navodi Ministarstvo u predlogu te definicije, piše "Njujork tajms". "Rod, naveden u potvrdi o rođenju, mora biti konačan dokaz roda te osobe, osim ako nije oboren pouzdanim genetskim dokazima", piše u tekstu.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo ministarstva prosvete, pravosuđa i rada da prihvate tu njegovu definiciju, da bi se povećala mogućnost da je prihvate i sudovi.

Od dolaska u Bijelu kuću januara 2017. godine, Donald Tramp je opozvao nekoliko mjera koje su štitile transrodne osobe i LGBT zajednicu. On je 2017. godine rekao da namjerava da zabrani transrodnim osobama da služe u vojsci, što bi bilo suprotno odluci njegovog prethodnika, demokrate Baraka Obame.

Bonus video: