Trka za Bijelu kuću: Hilari Klinton uživa podršku Francuske i Njemačke

Analitičari tvrde da Evropljani nijesu zaboravili mučno iskustvo sa Bušom mlađim
1 komentar(a)
Hilari Klinton, Bil Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Bil Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 07:19h

Šefovi diplomatija Njemačke i Francuske donekle su odstupili od diplomatskog protokola uputivši javnu podršku Hilari Klinton koja se kandidovala za predsjednicu SAD.

Loran Fabius iz Francuske i Frank Valter Štajnmajer iz Njemačke su uputili su pohvale Klintonovoj, koja je u nedjelju veče objavila da ulazi u trku za nasljednika Baraka Obame na čelu SAD. Njima se pridružio i Nikola Sarkozi, bivši francuski predsjednik, koji je na Tviteru objavio: „Srećno Hilari Klinton. Znam koliko se strasno zalažeš za SAD“.

Intervencije dvojice visokih evropskih političara su neuobičajene, ali ne predstavljaju kršenje diplomatskog protokola, kazao je za britanski „Gardijan“ Kventin Pil iz Čatam hausa. On je kazao da su ovakve vrste „pozitivnih intervencija“ od evropskih šefova diplomatija zanimljive ali da nijesu iznenađujuće imajući u vidu da Evropljani nijesu zaboravili kakva je atmosfera vladala između dva kontinenta za vrijeme posljednjeg republikanskog predsjednika. „Mislim da je iskustvo sa Džordžom V. Bušom za Evropljane bilo mučno, naročito za Francuze i Njemce“, kazao je Pil.

Podrška koju su Klintonovoj izrazili evropski zvaničnici pokazuje njihov odnos prema republikancima

Fabius je na Tviteru naveo da je Klintonova „izuzetna žena za posao koji zahtijeva izuzetne kvalitete“, što je komentar za koji je Rojters objavio da predstavlja „rijetki izraz podrške od jednog francuskog zvaničnika kandidatu za izbore u stranoj zemlji“.

Njegov komentar je uslijedio nakon što je Štajnmajer u nedjelju u intervjuu za „Bild“ poželio sreću Klintonovoj. „Hilari Klinton se pokazala ne samo kao pouzdan partner za Evropu i kao prijatelj Njemačke, već i kao neko ko ima dobar instinkt u svjetskim krizama - počev od Avganistana do Bliskog istoka“, naveo je Štajnmajer.

On je ranije za Rojters naveo da Klintonova poznaje i razumije način razmišljanja u Evropi i da je u turbulentnim vremenima važno imati partnera na čelu SAD koji se ne vodi za ideologijom.

Pil je povodom Štajnmajerove izjave kao da je on to govorio i ranije. „On nije zauzeo ničiju stranu, ali ovom izjavom, nema sumnje u to da se Evropljanima ne dopada sadašnja postavka republikanske strane.

Marko Rubio ulazi u trku za republikansku kandidaturu

Američki senator Marko Rubio iz Floride kazao je juče najvećim donatorima da će se kandidovati za Bijelu kuću jer je „jedinstveno kvalifikovan“ da predstavlja Republikansku partiju u trci za predsjednika 2016. godine, prenio je Rojters.

U razgovoru sa donatorima, Rubio je kritikovao Hilari Klinton, koja je favorit za demokratsku nominaciju, rekavši da je ona lider iz prošlosti i istakao da će trka 2016. godine biti izbor između prošlosti i budućnosti.

Rubio, sin kubanskih imigranata koji je 2010. predvodio uspon pokreta antiestablišment „Čajanka“, prema očekivanjima u centar svoje kampanje staviće spoljnu politiku.

Trudiće se da ostavi utisak najspremnijeg republikanca da se suoči sa prijetnjama kojima je izložena Amerika u haotičnom svijetu.

On je treći republikanac koji je zvanično objavio kandidaturu, nakon republikanskih senatora Teda Kruza iz Teksasa i Renda Pola iz Kentakija.

Bonus video: