GODIŠNJI IZVJEŠTAJ CENTRA "SIMON VIZENTAL"

Zurof hvali Njemačku: Utire se put za osudu svake osobe koja je služila nacistima

Efraim Zurof, direktor Centra, čije je sjediste u Los Anđelesu, najavio je da će se nastaviti napori da se sudi i da se kazne nacistički ratni zločinci
0 komentar(a)
Efraim Zurof, Foto: Reuters
Efraim Zurof, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 19:21h

Centar Simon Vizental, koji se bavi lovom na naciste, pohvalio je danas napore Njemačke da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde.

"Najvažniji pozitivni rezultati postignuti tokom perioda koji je razmatran (od aprila 2014. do marta 2015.) godine su dobijeni u Njemačkoj", navedeno je u saopštenju Centra, nakon objavljivanja godišnjeg izvještaja.

U izvještaju je istaknuta "primjena pravne strategije od strane lokalnih sudskih vlasti, koja utire put za osudu praktično svake osobe koja je služila ili u nacističkom logoru smrti ili u Einsatzgruppen (mobilnim ubilačkim jedinicama)".

Efraim Zurof, direktor Centra, čije je sjediste u Los Anđelesu, najavio je da će se nastaviti napori da se sudi i da se kazne nacistički ratni zločinci.

"Tokom posljednjih 14 godina najmanje 102 presuda protiv nacističkih ratnih zločinaca je donijeto, najmanje 98 novih optužnica je podignuto i više od 3.500 novih istraga je pokrenuto", naveo je Zurof u saopštenju.

"Uprkos na neki način preovlađujućoj procjeni da je isuviše kasno da se nacističke ubice izvedu pred lice pravde, podaci pokazuju drugačije", uklazao je Zurof.

Centar je, međutim, kritkovao "nedostatak političke volje da se nacistički zločinci izvedu pred lice pravde i da se kazne, što je i dalje glavna prepreka postizanju pravde, posebno u postokomunističkoj istočnoj Evropi".

Skoro sedam decenija nakon Drugog svjetskog rata lov na nacističke ratne zločince se nastavlja i Centar Simon Vizental objavljuje godišnje liste najtraženijih.

U vrhu liste je sada Gerhard Zomer, bivši SS poručnik, koji je navodno bio umiješan u masakr 560 civila u avgustu 1944. u Toskani u Italiji. Od 2002, on je bio pod istragom u Njemačkoj, ali nije podignuta optužnica protiv njega.

U oktobru je izraelski ogranak Centra apelovao na Njemačku da goni osumnjičene članove nacističkih ubilačkih jedinica i dao je listu od 80 osoba.

Navedeno je da su imena 76 muškaraca i četiri žene data njemačkim minstarstvima pravde i unutrašnjih poslova. Svi osumnjičeni su rođeni između 1920. i 1924. godine, što ih čini "živim i dovoljno zdravim da se suoče sa gonjenjem".

Zurof kaže da se za dva procenata nacističkih zločinica vjeruje da su još živi i da se polovini još može suditi. Od Nirnberškog suđenja 1945. i 1946, oko 106.000 njemačkih ili nacističkih vojnika je optužneno za ratne zločine.

Oko 13.000 ih je proglašeno krivim i oko polovine kažnjeno.

Od 2011. njemački tužioci tragaju za čuvarima logora smrti i članovima ubilačkih jedinica koji "sada mogu biti izvedeni na suđenje bez dokaza da su počinli specifični zločin protiv specifične žrtve", naveo je centar.

Taj Centar nosi ime po preživjelom u holokaustu Simonu Vizentalu, koji je bio najpoznatiji lovac na naciste do smrti 2005. godine.

Preporučujemo za Vas