Otvorena birališta u Sudanu, Bašir favorit za novi mandat

Bašira je Međunarodni krivični sud 2009. godine optužio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru, a naredne godine i za genocid
0 komentar(a)
Omar al Bašir, Foto: Reuters
Omar al Bašir, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 10:36h

U Sudanu su danas otvorena birališta na trodnevnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima i očekuje se pobjeda aktuelnog predsjednika Omara al Bašira, jedinog državnog lidera koga je dosad Međunarodni sud optužio za genocid.

Bašira je Međunarodni krivični sud 2009. godine optužio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru, a naredne godine i za genocid.

Izbore opozicija bojkotuje zbog nedostatka slobode govora i okupljanja i oni nisu predložoli kandidate na izborima za nacionalni parlament i parlamente saveznih država.

Očekuje se produžetak četvrt vijeka duge vladavine predsjednika Bašira mada se na listima nalazi još 15, u javnosti manje poznatih kandidata koji su "izazvali" 71-togodišnjeg kontroverznog predsjednika.

Za vrijeme njegove vladavine sudanska ekonomija je posrnula i "oštećena " je otcjepljenjem hrišćanskog Južnog Sudana 2011, kada je Kartum izgubio skoro tri četvrtine svojih naftnih resursa.

Bonus video: