Japan, Kina i Južna Koreja složni u razvoju turizma

To je prvi sastanak ministara turizma tri države u posljednje četiri godine i održan je uoči Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji 2018. i Ljetnjih Olimpijskih igara u Japanu 2020. godine
0 komentar(a)
Japan, Kina, Južna Koreja, Foto: Shutterstock.com
Japan, Kina, Južna Koreja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.04.2015. 10:44h

Japan, Kina i Južna Koreja odlučili su da na kratko ostave po strani svoje teritorijalne i istorijske sporove tako što su se danas usaglasili da zajedno razviju turizam i povećaju na 30 miliona broj turista u narednih pet godina.

Japanski ministar turizma Akihiro Ota sastao se u Tokiju s kineskim i južnokorejskim kolegama Lijem Djinžaoom i Kimom Džong-Deokom, prenijele su japanske agencije Điđi i Kjodo.

To je prvi sastanak ministara turizma tri države u posljednje četiri godine i održan je uoči Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji 2018. i Ljetnjih Olimpijskih igara u Japanu 2020. godine.

Ministri su se složili da povećaju na 30 miliona broj turista koje će posjetiti tri zemlje do 2020. godine i odlučili da zajedno rade na projektu “Posjetite istočnu Aziju!".

Kina i Južna Koreja imaju zategnute odnose s Japanom.

Seul zamjera Tokiju što se nije "istinski izvinio" zbog zločina počinjenih za vrijeme japanske okupacije korejskog poluostrva od 1910. do 1945. Te dvije zemlje imaju i teritorijalni spor oko ostrva čiji suverenitet podjednako priznaju i Japan i Južna Koreja.

Odnosi između Kine i Japana su zategnuti zbog teritorijalnog spora oko nenaseljenih ostrva Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, ili Diaoju po Kinezima.

Bonus video: