ODLUČNA BORBA VLASTI

U Iranu za godinu zaplijenjeno gotovo 500 tona droge

U nastojanju da ograniče trgovinu drogom iranske vlasti su tokom 20 godina postepeno izgradile zid duž velikog dijela iranske istočne granice duge 1.800 kilometara. Procjenjenuje se da je za njegovu izgradnju potrošeno oko 700 miliona dolara
0 komentar(a)
Kolumbija kokain, Foto: Reuters
Kolumbija kokain, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2015. 15:02h

Skoro 500 tona droge zaplijenjeno je za godinu dana u Iranu, koji je na jednom od glavnih puteva dopremanja opijuma i heroina iz Avganistana, rekao je danas šef iranske policije za borbu protiv narkotika.

Količina zaplijenjene droge manja je u odnosu na prethodnu godinu kada je oko 575 tona droge bilo nađeno u zemlji.

"U periodi između marta 2014. i marta 2015. našli smo preko 490 tona droge, od koje 390 tona opijuma, 70 tona hašisa, 10 tona heroina, osam morfijuma i 15 tona drugih proizvoda", rekao je general Ali Moajedi, prenose lokalni mediji.

Policija za borbu protiv narkotika koja je sporovela 1.800 operacije širom zemlje ove godine koncentrisala se na međunarodne mreže i na narkobande, rekao je on. U tim akcijama ubijeno je 93 narkodilera i 10 policajaca.

Nedavno je, kako je naveo Moajedi, otkrivena grupa dilera kokaina nazvana Gol Baše (na persijskom: Džinovsko dijete), čiji je vođa star oko dvadeset godina.

General Moajedi je dodao da je otkriveno i uništeno 250 tajnih laboratorija, od kojih 200 u Teheranu i okolini.

Preko Irana vodi glavni put prevoza opijuma ili heroina iz Avganistana ka Bliskom Istoku i Evropi. Droga ulazi direktno preko iransko-avganistanske granice ili preko Pakistana.

U nastojanju da ograniče trgovinu drogom iranske vlasti su tokom 20 godina postepeno izgradile zid duž velikog dijela iranske istočne granice duge 1.800 kilometara. Procjenjenuje se da je za njegovu izgradnju potrošeno oko 700 miliona dolara.

UN redovno odaje priznanje Iranu za borbu protiv droge, mada se Teheran žali da od međunarodne zajednice ne dobija dovoljno pomoći za to i optužuje izraelske bezbjednosne službe da ohrabruju ulazak droge u zemlju da bi se destabilizovala.

SAD s druge strane optužuju neke jedince čuvara revolucije, glavne garde iranskih vlasti, da su umiješane u trgovinu drogom.