Protest ispred ambasade Saudijske Arabije u Teheranu

Vojnu akciju u četvrtak je oštro osudio iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei koji je rekao da koalicija vrši "kriminalne akcije"
1 komentar(a)
Teheran protest, Foto: Beta/AP
Teheran protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2015. 15:25h

Više stotina ljudi protestovalo je danas ispred ambasade Saudijske Arabije u Teheranu zbog vazdušnih udara na Jemen, koje od 26. marta izvodi međunarodna koalicija predvođena Rijadom.

Na skupu, za koji prethodno nije izdata dozvola, učestvovalo je oko 500 ljudi.

Učesnici pretesta su uzvikivali: "Sram da vas bude, napustite našu zemlju" zatraživši zatvaranje ambasade Saudijske Arabije u Teheranu.

Saudijska Arabija, koja s Jemenom dijeli dugačku granicu, je 26. marta sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja šiitskih pobunjenika Huta, pošto su oni zauzeli djelove Jemena.

Vojnu akciju u četvrtak je oštro osudio iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei koji je rekao da koalicija vrši "kriminalne akcije".

Pobunjenici pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove grada Adena, koji je aktuelni predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno gotovo 650 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

Bonus video: