MEĐUNARODNI VAZDUŠNI PROSTOR

Pentagon: Ruski "suhoj" presreo američki izviđački avion

Jedan zvaničnik odbrane je rekao da ruski avion letio na oko šest metara od nenaoružanog izviđačkog aviona, čime su u opasnost dovedeni životi američke posade
18 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2019. 13:13h

Pentagon tvrdi da je ruski borbeni avion "suhoj Su-27" presreo američki obavještajni avion "RC-135", u međunarodnom vazdušnom prostoru, izvijestili su ruski mediji.

Ruski "Su-27" letio je opasno blizu i gotovo se sudario sa američkim izviđačkim avionom ove sedmice u najnovijoj vazduhoplovnoj provokaciji Moskve, izjavila je portparol Pentagona prema navodima onlajn publikacije "Fri bikon" iz Vašingtona, a prenio je TAS S.

"Ujutro sedmog aprila rutinski let američkog aviona 'RC-135U' u međunarodnom vazdušnom prostoru presreo je ruski 'Su-27 Flanker' na nebezbjedan i neprofesionalan način", rekla je portparolka Pentagona Elejn M. Lejnz.

"Sjedinjene Države će prijaviti ovaj incident Rusiji preko odgovarajućih diplomatskih i zvaničnih kanala", dodala je Lejnz.

Jedan zvaničnik odbrane je rekao da ruski avion letio na oko šest metara od nenaoružanog izviđačkog aviona, čime su u opasnost dovedeni životi američke posade.

Detalji misije "RC-135" koji se nalazio na poziciji da prati ruske vojne aktivnosti u zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, nisu poznati navodi se u publikaciji.

Avion "RC-135" je vojno unaprijeđen "boing 707", koji može da bude konfigurisan za nekoliko vrsta prikupljanja obavještajnih podataka, uključujući fotografisanje, nuklearno praćenje i elektronsko špijuniranje, navela je ruska agencija.

Preporučujemo za Vas