Argentina pozvala britanskog ambasadora zbog špijuniranja

Argentina je zatražila objašnjenje od britanskog ambasadora zbog neoglašavanja Londona po tom pitanju
1 komentar(a)
novine, mediji, Foto: Shutterstock
novine, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2015. 05:51h

Argentina je saopštila da je pozvala britanskog ambasadora na razgovor zbog medijskih navoda da je London špijunirao ovu zemlju kako bi je spriječio da dobije suverenitet nad Foklandskim ostrvima.

"Takve akcije krše pravo na privatnost", rekao je zamjenik šefa diplomatije Eudardo Suain britanskom ambasadoru Džonu Frimenu, saopštilo je argentinsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AP.

Prošle nedjelje je lokalna televizija, na osnovu dokumenata koje je objelodanio bivši američki obavještajac Edvard Snouden, objavila da je Velika Britanija špijunirala od 2006. do 2011. godine argentinske vojne i političke lidere, kako bi obezbijedila Foklandska ostrva.

Argentina je zatražila objašnjenje od britanskog ambasadora zbog neoglašavanja Londona po tom pitanju, kaže se u saopštenju.

Suain je britanskom diplomati prenio da će Argentina takođe podići "krivičnu prijavu protiv kompanija koje su izvodile istraživanja fosilnih gorina na argentinskoj teritoriji ... kršeći rezolucije UN o Foklandskim ostrvima.

Tenzije zbog Foklandskih ostrva traju više od 30 godina, pošto ih je argentinska vojska preuzela, a Britanija poslala snage da ih povrate u kratkom ratu, u kojem je poginulo više od 600 Argentinaca i 255 Britanaca.

Argentinska vlada traži povratak ostrva, koja naziva Malvinima. Arhipelag se nalazi 300 milja od njene obale i 8.000 od britanske.

Bonus video: