Obama priredio najmanji broj državnih večera još od Trumana

U 2012. godini je Obama večerao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, 2013. godine nije primio nikog, a 2014. godine je večerao s predsjednikom Francuske Fransa Olandom
56 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 10:49h

Predsjednik SAD Barak Obama je priredio najmanji broj državnih večera još od vremena Harija Trumana koji je bio šef države od 1945. do 1953. godine.

Obama je od 2009. priredio večere za samo sedam stranih lidera, a ove godine planira da primi još dvojicu - premijera Japana Šinzoa Abea 28. aprila, i predsjednika Kine Si Đinpinga.

Truman je za gotovo osam godina predsjednikovanja imao svega šest zvaničnih, državnih večera.

Kako piše agencija Asošiejted pres, poziv na državnu večeru s predsjednikom u Beloj kući jedan je od najprestižnijih u Vašingtonu i pozivnice su među natraženijima, ali je sve teže dospjeti na listu gostiju.

Obamini pomoćnici kažu da mu je mnogo važniji nivo odnosa sa stranim državnicima i da ima brojne načine da komunicira s njima, nego broj državnih večera u njegovom kalendaru.

Asošiejted pres navodi da je Obama 2009. godine večerao u Bijeloj kući s tadašnjim indijskim premijerom Manmohanom Singom, 2010. s tadašnjim predsjednikom Meksika Felipeom Kalderonom, a 2011. s bivšim predsjednikom Kine Hu Đintaoom, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s bivšim predsjednikom Južne Koreje Li Mjung Bakom.

U 2012. godini je Obama večerao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, 2013. godine nije primio nikog, a 2014. godine je večerao s predsjednikom Francuske Fransa Olandom.

Bonus video: