Sud: Optužnice protiv bivših zvaničnika CIA u Pakistanu

Mediji su tada pisali da je meta napada bio tadašnji komandant talibana u toj oblasti Hadži Omar, što je Kan uvijek negirao
0 komentar(a)
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Ažurirano: 08.04.2015. 08:38h

Bivšem šefu stanice američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Islamabadu treba da bude suđeno za ubistvo i vođenje rata protiv Pakistana, odlučio je tamošnji sud.

Vrhovni sud u Islamabadu naložio je u utorak da se protiv Džonatana Benksa podigne krivična optužnica zbog napada bespilotnim letjelicama u decembru 2009. u kojem su poginule najmanje tri osobe.

Optužnica, po odluci suda, treba da bude podignuta i protiv bivšeg advokata CIA Džona Rizoa, koji je dao pravnu dozvolu za napade, prenio je Gardijan.

Stanovnik Sjevernog Vaziristana, Karim Kan koji tvrdi da su u napadu ubijeni njegov brat i sin, prijetio je da će tužiti CIA, poslije čega je Benks bio primoran da se vrati u SAD. Slučaj je izazvao mnoge spekulacije kako su Kan i njegov advokat mogli da znaju identitet šefa CIA stanice.

Benks trenutno radi u obavještajnom odjeljenju američke vojske, a šanse da on i advokat Rizo dođu na suđenje u Pakistan su veoma male.

Ne postoji mnogo pouzdanih informacija o napadu za koji je Benks optužen. CIA nikada ne komentariše program bespilotnih letjelica, a nezavisnim istražiteljima je otežan rad u Sjevernom Vaziristanu, koji je godinama bio pod kontrolom pobunjenika.

Mediji su tada pisali da je meta napada bio tadašnji komandant talibana u toj oblasti Hadži Omar, što je Kan uvijek negirao.

SAD su prethodnih godina prorijedile napade bespilotnim letjelicama, koje su pakistanske vlasti oštro kritikovale, a odnosi Vašingtona i Islamabada su mnogo bolji nego što su bili 2009.

Bonus video: