Karter: Al Kaida napreduje u Jemenu, borba će se nastaviti

Američki zvaničnik je pohvalio Saudijce jer šalju "snažnu poruku Hutima i njihovim saveznicima da ne mogu silom da osvoje Jemen"
0 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.04.2015. 09:27h

Al Kaida napreduje u Jemenu, rekao je američki sekretar za odbranu Ešton Karter i obećao da će Vašington nastaviti da se bori protiv te ekstremističke grupe uprkos borbama koje se vode u toj državi.

Mi vidimo da oni napreduju na terenu tamo u nastojanju da zauzmu teritoriju“, rekao je Karter, koji je u Japanu u okviru posjete Aziji, prenosi AFP.

Na konferenciji za novinare sa japanskim kolegom Genom Nakatanijem, Karter je rekao da je prijetnja koju jemenski ogranak Al Kaide predstavlja po Zapad, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), dugotrajna i ozbiljna, protiv koje će se borba nastaviti.

"Očigledno je lakše izvesti protivterorističke operacije kada postoji stabilna vlada spremna da sarađuje", rekao je Karter.

On je dodao da takva okolnost u ovom trenutku očigledno ne postoji u Jemenu, zbog čega je neophodan drugačiji pristup, ali da SAD to i čine.

Karter je naveo da se nada da će mir biti uspostavljen, ne samo iz tog razloga, već zato što ima previše patnje u Jemenu.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja Huta.

Hadi, koji se u februaru sklonio u Aden pošto je pobjegao iz Sane, utočište je potražio Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos vazdušnim udarima.

Posmatrači navode da Al Kaida i druge grupe koriste nestabilnost u Jemenu, gdje je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), od 19. marta 540 ljudi izgubilo život.

Krajem prošle sedmice jemenski organak Al Kaide, zauzeo je skladište vlade i luku Al Mukala na jugoistoku zemlje.

SAD ubrzavaju isporuku oružja arapskoj koaliciji

SAD ubrzavaju isporuke oružja koaliciji arapskih zemalja koja bombarduje položaje šiitskih pobunjenika u Jemenu i povećaće razmjenu obavještajnih podataka s tim zemljama.

Zamjenik državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je u utorak, tokom posjete saudijskoj prijestonici Rijadu, da su SAD ubrzale isporuke oružja arapskoj koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija, prenio je BBC.

Američki zvaničnik je pohvalio Saudijce jer šalju "snažnu poruku Hutima i njihovim saveznicima da ne mogu silom da osvoje Jemen".

Blinken je dodao da su SAD povećale razmjenu obavještajnih podataka sa zemljama koalicije, i rekao da je uspostavljen "zajednički koordinacioni centar" sa saudijskom vladom radi pomoći njenim ratnim operacijama, prenio je Njujork tajms.

Za dvije nedjelje, koliko traje vazduhoplovna akcija arapske koalicije, u Jemenu je poginulo više od 540 ljudi, a gotovo 2.000 je ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. UNICEF je saopštio da je u sukobima stradalo najmanje 74 djece i da je raseljeno više od 100.000 ljudi.

Humanitarne organizacije strahuju da je broj žrtava znatno veći i upozoravaju na pogoršanje situacije u jemenskoj luci Aden, gdje se danima vode ulične borbe šiitskih pobunjenika iz pokreta Huti i saveznika jemenske vlade

Bonus video: