Dogovor Irana sa svijetom, pa članstvo u AIIB

Preko 50 država svijeta do sada je apliciralo za članstvo u ovoj banci, čijem su se osnivanju prvobitno usprotivile SAD, a njihov saveznik, Japan, nije želio da pristupi
0 komentar(a)
AIIB, Foto: Screenshot (Twitter)
AIIB, Foto: Screenshot (Twitter)
Ažurirano: 08.04.2015. 07:28h

Iranu je odobreno da postane jedna od država osnivača Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB), saopštilo je kinesko ministarstvo finansija.

I to samo nekoliko dana nakon što je Teheran postigao istorijski okvirni sporazum o nuklearnom programu sa svjetskim silama.

Zahtjev Teherana za članstvo u AIIB su prošlog petka odobrile ostale države-članice, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva, i dodaje da je takođe odobreno pristupanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi agencija Frans pres.

Preko 50 država svijeta do sada je apliciralo za članstvo u ovoj banci, čijem su se osnivanju prvobitno usprotivile SAD, a njihov saveznik, Japan, nije želio da pristupi.

Američki ministar finansija, Džejkob Lu, izjavio je prošle nedjelje da će Vašington pozdraviti osnivanje banke, i da bi pomenuta banka trebalo da upotpuni postojeće multilateralne institucije, poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Francuska agencija, međutim, navodi i da je prisutna zabrinutost u pogledu transparentnosti rada banke AIIB, iz koje će se finansirati infrastrukturni projekti u Aziji i koju će, prema ocjeni AFP-a, zvanični Peking koristiti kako bi pogurao svoje gepolitičke i ekonomske interese.

Bonus video: