Obama: Ograničenja nuklearnog programa Irana se smanjuju za 10 godina

Obama je izjavio da će proizvodnja narednih 10 godina biti ograničena na 300 kilograma, što nije dovoljno da se napravi nuklearno oružje
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 11:01h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da će, prema nuklearnom dogovoru, tokom naredne decenije Iran biti držan na godinu dana od mogućnosti da napravi atomsko oružje, ali je priznao da bi taj period poslije 13 ili više godina mogao da se smanji na nulu.

Odgovarajući na optužbe da je dogovorom ipak dozvoljeno Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum, Obama je izjavio za NPR njuz da će proizvodnja narednih 10 godina biti ograničena na 300 kilograma, što nije dovoljno da se napravi nuklearno oružje.

Mnogo relevantniji strah, upozorio je Obama, bio bi da za 13, 14, 15 godina Iran ima naprednije centrifuge koje prilično brzo obogaćuju uranijum i da bi u tom trenutku vrijeme potrebno da napravi atomsku bombu bilo "smanjeno gotovo na nulu".

Iranu bi sada trebalo dva ili tri mjeseca da napravi nuklearno oružje, a prema okvirnom sporazumu Irana i šest svjetskih sila taj period produžen je na godinu dana.

To ograničenje, međutim, trajaće samo 10 godina, poslije čega će neke restrikcije postepeno prestajati da važe.

Obama je rekao da će, uprkos tom riziku, svijet bar imati bolji uvid u iranske nuklearne kapacitete, jer će biti vršene obimne inspekcije.

Iran i Grupa Pet plus jedan (stalne članice Savjeta bezbjednosti UN Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija plus Njemačka) postigli su 2. aprila u Lozani okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, koji će biti osnova za konačan dogovor do kraja juna.

Bonus video: