Iran: Ubijeno osam vojnika na granici s Pakistanom

U provinciji Sistan-Balučištan gdje živi velika sunitska zajednica u zemlji koja je većinski šiitska, često se događaju napadi ekstremističkih sunitskih grupa, ali takođe i trgovaca drogom, koji ulaze uglavnom iz Pakistana
0 komentar(a)
granica, ograda, Foto: Shutterstock
granica, ograda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2015. 07:44h

Osam iranskih vojnika ubijeno je na jugoistoku Irana, blizu granice s Pakistanom, u napadu "naoružanih terorista", rekao je danas jedan lokalni zvaničnik, prenosi novinska agencija Irna.

Viceguverner provincije Sistan-Balučistan Ali Ašgar Miršekari rekao je da se napad dogodio sinoć u oblasti Negur i da su "naoružani teroristi" ubili osam graničara i pobjegli u Pakistan.

Iranske vlasti redovno koriste izraz "teroristi" za pobunjeničke sunitske grupe koje djeluju u toj zoni, navodi agencija Frans pres.

Radi se o najtežem napadu pobunjenika u toj oblasti od oktobra 2013. godine. Tada je ekstremistička sunitska grupa Džaiš-ul Adl (Vojska pravde) preuzela odgovornost za napad na iranski granični punkt, kada je ubijeno 14 ljudi.

Iranski mediji javljaju da je ista grupa preuzela odgovornost za sinoćni napad.

U toj oblasti česti su okršaji između iranske vojske i pobunjenika. Krajem decembra prošle godine pobunjenici u oblasti Saravan, u istoj provinciji, ubili su tri iranska vojnika.

Dva mjeseca prije toga naoružani pobunjenici ubili su tri pripadnika iranskih bezbjednosnih snaga u istoj oblasti. U februaru 2014. pripadnici grupe Ddžaiš-ul Adl oteli su pet vojnika. Jedan od njih je pogubljen a ostali su oslobođeni poslije dva mjeseca.

U provinciji Sistan-Balučištan gdje živi velika sunitska zajednica u zemlji koja je većinski šiitska, često se događaju napadi ekstremističkih sunitskih grupa, ali takođe i trgovaca drogom, koji ulaze uglavnom iz Pakistana.

Vicegurverner je zatražio od Pakistana da uhapsi teroriste i da ih preda iranskim vlastima, i da ne dozvoli da pakistansku teritoriju koriste pobunjenici i teroristi.

Iran redovno optužuje Pakistan da ne djeluje čvrsto protiv sunitskih pobunjenika koji izvode napade u iranskoj teritoriji.

Bonus video: