BLOKIRANI U LOGORU JARMUK

UN: Humanitarna pomoć za 18.000 izbjeglica

Kavar je naglasila da je Savjet bezbjednosti ozbiljno zabrinut zbog teške situacije u kojoj se nalazi 18.000 izbjeglica u logoru i zatražio bezbjedan prolaz za evakuaciju civila
0 komentar(a)
kamp Jarmuk, Foto: Reuters
kamp Jarmuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 14:18h

Savjet bezbjednosti UN zatražio je slobodan prolaz humanitarne pomoći za hiljade izbjeglica, blokiranih u logoru Jarmuk u Damasku.

Grad su djelimično zauzeli pripadnici Islamske države.

Članice Savjeta bezbjednosti UN poručile su u ponedjeljak da civile u izbjegličkom logoru treba zaštititi tako što će biti obezbijeđen pristup humanitarnoj pomoći u oblast u kojoj se on nalazi, "što podrazumijeva i obezbjeđivanje života", rekla je Dina Kavar, ambasadorka Jordana, zemlje koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom.

Kavar je naglasila da je Savjet bezbjednosti ozbiljno zabrinut zbog teške situacije u kojoj se nalazi 18.000 izbjeglica u logoru i zatražio bezbjedan prolaz za evakuaciju civila, prenio je AFP. 

Granatiranje i sporadični sukobi nastavljeni su u palestinskom izbjegličkom logoru koji su napali islamski ekstremisti u sirijskom glavnom gradu, a jedan zvaničnik UN opisao je stanje u logoru Jarmuk kao gore od nehumanog. 

Militanti Islamske države upali su u logor u srijedu, što je najdublji upad te ekstremističke grupe u Damask do sada. 

Kris Gines, portparol UN agencije za palestinske izbjeglice - UNWRA, izjavio je za AP kasno sinoć u Barseloni da agencija nije mogla da pošalje hranu niti konvoj u logor otkako su borbe počele. 

UN navodi da je oko 18.000 civila, uključujući veliki broj djece, u Jarmuku. 

Logor je bio pod opsadom vlade skoro dvije godine, što je izazvalo glad i bolesti. 

Stanovnici logora su takođe bili svjedoci nekoliko rundi žestokih, smrtonosnih borbi između vladinih snaga i militanta.