Susret Obame i Kastra tokom nedjelje

Zuniga, blizak savjetnik predsjednika Obame, koji je u velikoj mjeri doprinio smirivanju napetosti između dvije zemlje, opisao je prisustvo Kube na Samitu 10. i 11. aprila u Panami kao "istorijsko", poslije godina nedolaženja Kubanaca na te skupove
0 komentar(a)
Barak Obama, Raul Kastro, Foto: Reuters
Barak Obama, Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 06:54h

Predsjednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, imaju istorijsku priliku da se sastanu na Američkom samitu u Panami ove nedjelje, rekao je za AFP jedan zvaničnik Bijele kuće.

"To će biti prilika za susret šefova država Kube i SAD" u okviru istorijskog zbližavanja dvije zemlje, rekao je u ponedeljak Rikardo Zuniga, šef odjeljenja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost za američki kontinent.

To "će biti neka vrsta razgovora", dodao je on, ne ulazeći u detalje.

Američki samit koji počinje u petak, i gdje će Obama i Kastro biti među 34 predsjednika, posebno je značajan poslije istorijskog saopštenju od 17. decembra 2014. o diplomatskom približavanju Vašingtona i Havane poslije pola vijeka napetosti, nastale tokom Hladnog rata.

Zuniga, blizak savjetnik predsjednika Obame, koji je u velikoj mjeri doprinio smirivanju napetosti između dvije zemlje, opisao je prisustvo Kube na Samitu 10. i 11. aprila u Panami kao "istorijsko", poslije godina nedolaženja Kubanaca na te skupove.

Obama i Kastro su se već sreli, ali su se samo rukovali u Johanesburgu 2013. godine tokom svečanog pogreba predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandele.

Bonus video: