Masovne grobnice u "Sadamovom gradu"

Kako piše CNN, njihova novinarka Arva Damon vidjela je devet tijela koje su forenzičari izvukli s jednog od mjesta iskopavanja
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2015. 18:12h

U nedavno oslobođenom iračkom gradu Tikritu rodnom mjestu bivšeg predsjednika Iraka Sadama Huseina pronađene su masovne grobnice u kojima se, kako se vjeruje, nalazi oko 1.700 tijela iračkih vojnika, piše CNN, a prenosi B92.

Islamska država je ranije isticala da je toliko vojnika, zarobljenih u junu u blizini iračke baze blizu Tikrita, pogubljeno u krugu palate u kojoj je sahranjen Sadam Husein.

Kako piše CNN, njihova novinarka Arva Damon vidjela je devet tijela koje su forenzičari izvukli s jednog od mjesta iskopavanja.

Damon ističe da u krugu palate može biti i do 10 masovnih grobnica, a kako se navodi, Islamska država je tu palatu nakon okupacije grada proglasila za svoj štab.

Iračani, za koje se navodi da nijesu rođaci žrtava, okupili su se tokom procesa iskopavanja kako bi se molili za tijela svojih sunarodnika.

Irački vojnici i šiitski militanti su nakon žestokih borbi prije nekoliko dana uspjeli da ponovo zauzmu Tikrit.

Damon ističe da joj je jedan od vojnika rekao da je masakr preživio tako što se pravio da je mrtav.

Prema njegovim riječima, pripadnici Islamske države su zarobljene vojnike odveli do palate govoreći im da će biti bezbjedni dok ne bude organizovana razmjena zatvorenika.

Međutim, kada su se našli u okviru kompleksa palate, vojnici su odvojeni u manje grupe, nakon čega su likvidirani i zakopani u masovnim grobnicama, naveo je vojnik.

Kako ističe, njega su bacili u rijeku i tako je plutao do nasipa.

Međutim, nejasno je kako su irački vojnici završili u rukama pripadnika Islamske države, navodi CNN, a prenosi B92.

Arva Damon ističe da su joj irački zvaničnici rekli da bi ekshumiranje svih tijela moglo da traje nedjeljama ili čak mjesecima.

Inače, šiitske paravojne snage počele su da se povlače iz Tikrita, pošto se lokalno stanovništvo žalilo vlastima da su neki borci pljačkali po tom sunitskom gradu.

"Od popodneva milicije napuštaju grad i povlače se ka okolnim oblastima. Pljačke i vandalizam protiv imovine stanovnika danas su prestali i situacija se poboljšava", rekao je predsjednik savjeta Tikrita i pokrajine Salahudin, Ahmed al-Kraim.

Odluka pripadnika paravojnih snaga da napuste Tikrit uslijedila je poslije sastanka s premijerom Hajdarom al-Abadijem, šiitom, kao i sa zvaničnicima pokrajine Salahudin.

Galerija

Bonus video: