Rusija: SAD potcijenile slobodu Češke

"Sudeći po histeriji ambasadora SAD u Češkoj, u Vašingtonu se nerviraju zbog putovanja lidera zemalja Zapada 9. maja u Moskvu. Boje se - izolacija neće uspjeti", napisao je na njegovom nalogu na Tviteru Puškov
2 komentar(a)
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2015. 16:15h

Vašington je potcijenio sposobnost Češke da vodi nezavisnu spoljnu politiku, izjavio je visoki zvaničnik Federalne skupštine Rusije Konstantin Kosačev.

Kosačev, predsjednik spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta, kako navodi ruska agencija Tass, je tako komentarisao odluku českog predsjednika Miloša Zemana da dođe u Moskvu na predstojeću proslavu Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Zeman izjavio je u nedjelju da su vrata predsjedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za američkog ambasadora Endrjua Šapiroa, koji ga je javno kritikovao jer je, za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobjede.

"Ne mogu ni da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsjedniku kuda da putuje. Takođe, nemam namjeru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo", naglasio je Zeman u intervjuu za internet dnevnik "Parlamentnji listi".

Na pitanje da li bi ambasadora Šapiroa pozvao u predsjedničku palatu na praškom Hradu da bi mu objasnio svoj stav, Zeman je odgovorio da su za američkog ambasadora vrata Hradčana zatvorena.

Konstantin Kosačev je rekao da su ocjene američkog ambasadora "da je vrijeme da se prestanu igrati igre o nezavisnosti izgleda usmjerene na to da pokažu da Vašington neće prihvatiti bilo kakvo novo 'Praško proljeće", rekao je Kosačev, aludirajući na period političke liberalizacije i otvorenosti za ostatak Evrope koji je vladao u bivškoj Čehoslovačkoj krajem 60-tih godina prošlog vijeka.

"Vašington je pogriješio", dodao je Kosačev.

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Aleksej Puškov ocijenio je danas da konflikt između Zemana i Šapiroa svjedoči o propasti plana Vašingtona da izoluje Moskvu u obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

"Sudeći po histeriji ambasadora SAD u Češkoj, u Vašingtonu se nerviraju zbog putovanja lidera zemalja Zapada 9. maja u Moskvu. Boje se - izolacija neće uspjeti", napisao je na njegovom nalogu na Tviteru Puškov, a prenio TASS.

Šapiro je nedavno izjavio češkoj TV da će prisustvo Zemana na obilježavanju jubileja u Moskvi diskreditovati poziciju Zapada povodom Ukrajine a da je odluka o učešću lidera jedne od članica EU "nedalekovida", podsjeća TASS.

Bonus video: