Od Putina do Obame: Ovo su zarade svjetskih političara

Kada je svjetska politička scena u pitanju, najplaćeniji je premijer Singapura Li Sjenlung koji za godinu dana zaradi 1,6 miliona eura. Američki predsjednik Barak Obama sa 372.000 eura godišnje zarađuje čak 1,2 miliona manje od kolege iz Singapura
8 komentar(a)
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 16:04h

Holandski portal „Sargasso“ nedavno je objavio kolika su godišnja primanja evropskih zvaničnika i ispostavilo se da su najplaćeniji ljudi na čelu institucija EU, a potom premijeri vodećih evropskih sila.

Kada su u pitanju državnici na prvom mjestu po iznosu godišnje zarade je premijer Luksemburga Ksavier Betel, sa platom od 288.000 eura, a iza njega sa godišnjom platom od 250.000 eura je njemačka kancelarka Angela Merkel. Britanski premijer Dejvid Kameron godišnje primi 195.000, a francuski predsjednik Fransoa Oland zarađuje 179.000 eura. Plata predsjednika Francuske udvostručila se tokom mandata Nikole Sarkozija, ali je Oland odmah po dolasku na vlast sam donio odluku da je umanji za 30 odsto.

Od lidera evropskih institucija najplaćeniji je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker koji je sa godišnjom zaradom od 317.000 eura ujedno i najplaćeniji evropski zvaničnik. U stopu ga prati predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, čija godišnja primanja iznose 298.000 eura.

Kada je svjetska politička scena u pitanju, prema podacima Internet sajt Statista.com najplaćeniji je premijer Singapura Li Sjenlung koji za godinu dana zaradi 1,6 miliona eura. Američki predsjednik Barak Obama sa 372.000 eura godišnje zarađuje čak 1,2 miliona manje od kolege iz Singapura.

Nakon što je početkom februara potpisao dekret kojim su plate vodećih zvaničnika Kremlja smanjene za deset odsto u odnosu na 2014. zbog kolapsa ruske ekonomije izazvanog slabljenjem rublje, ruski predsjednik Vladimir Putin bi ove godine trebalo da zaradi oko 126 000 eura.

Lideri na Balkanu prema zvaničnim podacima zaostaju sa svojim kolegama u svijetu pa je tako, kako prenosi „Blic“, komisija za utvrđivanje sukoba interesa prošlog mjeseca objavila imovinsku kartu Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je hrvatska predsjednica navela da ima bruto platu od 39.613 kuna mjesečno, odnosno oko 5.110 eura. U imovinskoj karti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića navedeno je da prima 150.000 dinara mjesečno (oko 1.240 eura).

Bonus video: