Nastavljeni sukobi u palestinskom dijelu Damaska

Jarmuk je poslije napredovanja Islamske države postao meta žestokih vazdušnih napada sirijske vojske, a sukobi su izbili i između islamista i palestinskih snaga
0 komentar(a)
Damask, Foto: Reuters
Damask, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 14:45h

Bombardovanje i sporadični sukobi u Jarmuku, palestinskom dijelu Damaska, nastavljeni su i danas, a situacija u tom kampu je, prema ocjeni Ujedinjenih nacija, više nego nehumana.

Aktivista iz područja južno od Damaska Hatem al Dimaški izjavio je da i dalje traju sukobi u četvrti Jarmuk, koju naseljavaju Palestinci i odakle je prethodnih dana evakuisano oko 400 porodica.

Portparol agencije UN za palestinske izbjeglice Kris Kinis izjavio je sinoć Asošiejtid presu da ta agencija nije mogla da pošalje hranu ni konvoje u taj palestinski kamp od kada su počeli posljednji sukobi.

"To znači da tamo nema hrane, nema vode i vrlo malo ima ljekova", rekao je Ginis.

Pobunjenici Islamske države su u srijedu upali u četvrt Jarmuk, što je najdalje što su do sada ušli u Damask, koji je pod kontrolom sirijske vojske.

Jarmuk je poslije napredovanja Islamske države postao meta žestokih vazdušnih napada sirijske vojske, a sukobi su izbili i između islamista i palestinskih snaga.

Oko 2.000 stanovnika kampa evakuisano je tokom vikenda u južna predgrađa Damaska Jalda, Babila i Beit Sahem.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u Ramali da su stanovnici Jarmuka žrtve sirijskog građanskog rata. Vladine snage i različite pobunjeničke grupe se sukobljavaju a "mi plaćamo cijenu", rekao je Abas.

Dodao je da je Palestinska oslobodilačka organizacija u Damasku formirala "ćeliju kako bi riješila ovu tragediju" s najmanje gubitaka.

"U kontaktu smo s našom braćom tamo kako bismo našli način da zaštitimo naš narod", rekao je Abas.

Palestinski zvaničnici i sirijski aktivisti tvrde da Islamska država sarađuje s rivalima iz sirijskog ogranka Al Kaide Fronta al Nosra, koji su se inače borili jedni protiv drugih u drugim djelovima Sirije.

Front al Nosra saopštio je u nedjelju, međutim, da ne učestvuje u borbama u Jarmuku i da su zauzeli neutralni stav.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, od početka sukoba poginulo je 26 ljudi.

U Gazi je sinoć nekoliko stotina pristalica vladajućeg Hamasa protestovalo zbog preuzimanja kontrole Islamske države nad djelovima Jarmuka.

Lokalni lider Hamasa Mohamed Abu Askar izjavio je da "palestinska krv nije jeftina" i obećao da će se osvetiti za upad islamista u Jarmuk.

Prema podacima UN oko 18.000 civila, među kojima je veliki broj djece, zarobljeni su u Jarmuku, koji je pod opsadom sirijske vlade skoro dvije godine.

Većina od oko 160.000 stanovnika Jarmuka je pobjeglo krajem 2012, poslije izbijanja sukoba između Palestinaca pristalica i protivnika sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Bonus video: