RAZMJERE ŠTETE NISU JASNE

Islamska država uništila drevni grad Hatra

Hatra se nalazi na 110 kilometara jugozapadno od Mosula, i bilo je poslednji utvrđeni grad iz vremena Parćanske imperije i glavni grad prve arapske kraljevine
6 komentar(a)
Islamka država, Foto: Beta-AP
Islamka država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2019. 15:03h

Video koji je navodno snimila organizacija Islamska država prikazuje ekstremiste kako maljevima i rafalima iz automatskog oružja razaraju prastari grad Hatra i njegove statue od neprocjenjive vrijednosti.

Hatra se nalazi na listi istorijske baštine pod zaštitom Uneska, a zvaničnici su prošlog mjeseca tvrdili da su ga ekstremisti uništili.

Snimak je objavljen u noći između petka i subote. Na njemu se vidi naoružani ekstremista kako stoji na ljestvama i više puta udara maljem po jednom isklesanom licu. Ono na posletku biva razbijeno, odvaja se od zida i pada na zemlju, rasprsnuvši se u komade.

Još jedan ekstremista je prikazan kako iz "kalašnjikova" puca u drugu statuu.

Razmjere štete nisu jasne sa snimka.

Čuje se kako jedan ekstremista kaže na arapskom - čiji je akcenat zalivski - da su spomenici uništeni zato što su "obožavani oni umjesto što je obožavan Alah".

Video snimak je postavljen na jedan sajt koji Islamska država često koristi za distribuciju svojih objava.

Irački lokalni zvaničnici su prošlog mjeseca rekli Asošiejted presu da su ekstremisti poharali starinske gradove i artefakte stare nekoliko hiljada godina.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je prošlog mjeseca da uništenje 3.000 godina starog grada Nimruda predstavlja "ratni zločin".

Islamska država drži veliki dio Sirije i Iraka u sklopu svog tzv. kalifata u kojem uništava istorijske spomenike zato što se njima, navodno, promoviše idolopoklonstvo i krši fundamentalističko viđenje šerijatskog prava kojem su ekstremisti vjerni.

Hatra se nalazi na 110 kilometara jugozapadno od Mosula, i bilo je poslednji utvrđeni grad iz vremena Parćanske imperije i glavni grad prve arapske kraljevine.

Ovaj grad je izdržao dva velika napada Rimljana.

Preporučujemo za Vas