Postignut sporazum s Iranom, Netanjahu: Utrt put do iranske bombe

"Rješenje je pronađeno. Odmah počinjemo da radimo na nacrtu konačnog sporazuma", izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif u Lozani
3 komentar(a)
Iranski nuklearni program, pregovori, Foto: Reuters
Iranski nuklearni program, pregovori, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2015. 09:44h

Rješenje o ključnim tačkama sporazuma o iranskom nuklearnom programu je postignuto, saopštio je sinoć iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je istakao da će rad na nacrtu konačnog sporazuma, koji treba biti gotov do 30. juna, početi odmah, prenosi Raša tudej.

Prema sporazumu, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga na 6.000, sa sadašnjih 19.000, pišu iranski mediji.

Sporazum bi trebalo da bude na snazi narednih deset godina.

"Rješenje je pronađeno. Odmah počinjemo da radimo na nacrtu konačnog sporazuma", izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif u Lozani.

I njemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je postignut okvirni sporazum o iranskom nuklernom programu.

To je bio osmi dan razgovora u švajcarskom gradu, nakon što je probijen ranije postavljeni rok za postizanje okvirnog sporazuma, 31. mart.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Netanjahu:Prijetnja opstanku Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je jutros okvirni sporazum koji su svjetske sile postigle sa Iranom, čime je stao na suprotnu stranu od SAD i ostalih bliskih saveznika.

Netanjahu, koji je sve vrijeme oštro kritikovao nuklearne pregovore s Iranom, izrazio je " snažno protivljenje" sporazumu o kome su svjetske sile pregovorale s tom zemljom u Lozani, u telefonskom pozivu predsjedniku SAD Baraku Obami.

"Sporazum zasnovan na tom okviru će prijetiti opstanku Izraela," rekao je on.

Međutim, sporazum je pozdravljen širom svijeta i Netanijahuu neće biti lako da okupi protivnike takvom dokumentu prije nego što bude sklopljen konačno do kraja juna. On najviše može da računa na republikance u američkom Kongresu, komentariše Asošijeted pres.

Izraelski lider vjeruje da Iran pokušava da napravi nuklearnu bombu, a njegovu zabrinutost dijelio je veći dio svijeta. Netanjahu smatra nuklearno naoružani Iran prijetnjom po samu egzistenciju Izraela, jer su iranski lideri pozivali na uništenje jevrejske države i ta zemlja podržava neprijateljske militantne grupe u regionu, a takođe razvija dugometne balističke rakete.

Okvirnim sporazumom predviđa se sistem ograničenja i inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja, ali se ne ispunjavaju izraelski zahtjevi da se taj program razmontira.

Netanjahu smatra da se Iranu ne može vjerovati i da će s obzirom da će određena postrojenja ostati netaknuta biti u stanju da napravi bombu.

"Takav sporazum neće blokrati put Irana do bombe. On će ga utrti," rekao je Netanjahu.

Juval Stajnic, ministar zadužen za strateška pitanja, koji nadzire iranski nuklearni program, najavio je da će Izrael i dalje nastojati da se od sporazuma odustane ili da se bar poboljša dok se pregovora o konačnom dokumentu.

Joel Guzanski, bivši iranski analitičar u kabinetu izraelskog premijera, rekao je da okvirni sporazum mijenja pravila igre. Sporazum je započeo proces " u kome će Iran prestati da bude parija" i "Izrael će morati da sagleda kako da Iran provjerava sam i da se ne oslanja na međunarodnu zajednicu".

Ključni faktor, rekao je on, je kako će arapske zemlje, koje dijele izraelsku zabrinutost o Iranu, reagovati.

"Izrael će morati da sarađuje i razgovara s njima o zajedničkom strahu od Irana, " rekao je Guzanski.

Netanjahu je godinama upozoravao na nuklerne namjere Irana i naglašavao da je spriječavanje Irana da razvije bombu misija njegovog života.

U posljednjim nedjeljama pojačao je retoriku i oštro kritikovao sporazum o kome se pregovora pred Kongresom SAD, što je razljutilo Bijelu kuću jer se o tome dogovorio s republikancima.

Međutim, taj govor kao i izraelsko lobiranje drugih učesnika u pregovorima s Iranom, nije uticao da se nešto izmijeni.

Netanjahu kaže da umjerene arapske zemlje dijele njegovo mišljenje o Iranu. On je ranije prijetio da će Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja, ali se ta opcija čini dalekom u ovoj fazi.

Obama: Ako Iran bude varao, svijet će znati

Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je dostizanje dogovora o ključnim parametrima sporazuma o nuklearnom programu Irana, nazivajući ga istorijskim, ali i upozoravajući Teheran da će svijet nadzirati da li poštuje preuzete obaveze, javile su agencije.

"Ukoliko Iran bude varao, svijet će to znati", rekao je Obama, dodajući da je dogovor postignut u Lozani u Švajcarskoj baziran ne na povjerenju, već na verifikaciji, prenosi AFP.

"SAD sa saveznicima i partnerima postigli su istorijski sporazum sa Iranom, koji će ako bude u potpunosti sproveden, spriječiti Iran od sticanja nuklearnog oružja", naveo je predsjednik SAD, prenosi Rojters, dodajući da je Obama uporedio ovaj dogovor sa dogovorima koji su njegovi prethodnici postigli sa bivšim Sovjetskim Savezom o kontroli nuklearnog naoružanja, koji su "svijet učinili bezbjednijim" tokom "Hladnog rata".

"Ovo je dobar dogovor, dogovor koji odgovara na naše suštinske primjedbe", kazao je Obama, za kog Asošijeted pres navodi da je "investirao znatan politički kapital u ove nuklearne pregovore".

"Zbog ovih razgovora zategnuti su odnosi SAD i Izraela, koji Teheran doživljava kao egzistencijalnu prijtnju, a produbljena je napetost i sa Kongresom", objašnjava američka novinska agencija.

AP dodaje da će za Obamu biti veliki izazov da ubijedi kongresmene da zadrže propise kojima se odobravaju nove sankcije Iranu.

Bonus video: