KRALJ ODOBRIO

Ukinuto vanredno stanje na Tajlandu

Tajlandska vojska je osvojila vlast 22. maja prošle godine pošto je preuzela kontrolu nad vladom tadašnje premijerke Jinglak Šinavatra poslije višemjesečnih, ponekad nasilnih, protesta u Bangkoku u kojima je život izgubilo skoro 30 ljudi
54 pregleda 1 komentar(a)
Tajland, vojska, Foto: Reuters
Tajland, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 06:48h

Tajlandski kralj odobrio je zahtjev vladajuće vojne hunte - Nacionalnog savjeta za red i mir i ukinuo je vanredno stanje u zemlji, što je odmah stupilo na snagu.

"Ukinuli smo vanredno stanje u cijeloj zemlji", naveli su zvaničnici, javila je tajlanska državna televizija.

Tajlandska vojska je osvojila vlast 22. maja prošle godine pošto je preuzela kontrolu nad vladom tadašnje premijerke Jinglak Šinavatra poslije višemjesečnih, ponekad nasilnih, protesta u Bangkoku u kojima je život izgubilo skoro 30 ljudi.

Premijer Prajut Čan-oča i istovremeno komandant vojne hunte juče je najavio da je zatražio dozvolu kralja Bhumibola Aduljadedža da ukine zakon o vanrednom stanju i da ga zamijeni novim kojim vojska zadržava značajna ovlašćenja, prenijela je agencija Rojters.

Tajland se suočava sa borbom za vlast otkako je brata bivše premijerke, Taksina Šinavatru, svrgnula vojska 2006. godine.