Štajnmajer: Pregovori s Iranom bi mogli da propadnu

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif je novinarima u Lozani rekao da "napredak i uspjeh pregovora zavise od političke volje druge strane i da je to pitanje sa kojim oni (svjetske sile) uvijek imaju problem"
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.04.2015. 18:54h

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Lozani, gdje pregovori o nuklearnom programu Irana ulaze u osmi dan, da bi pregovori između velikih sila i Irana mogli da propadnu, ali da će se noćas razgovarati o novim predlozima.

Istovremeno, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da bi nuklearni pregovori sa velikim silama mogli da budu uspješni kada bi te sile imale političku volju da riješe 12-godišnji spor oko nuklearnog programa Irana, prenio je Rojters.

"Noćas će biti novih predloga, novih preporuka. Ne mogu da predvidim da li će to biti dovoljno za postizanje sporazuma", rekao je Štajnmajer novinarima, ne iznoseći više detalja.

Prema njegovim riječima, sada je na Iranu da iznese nove predloge, pošto su, kako je naveo, šest svjetskih sila dosad iznijele mnoge predloge.

Upitan da li bi pregovori mogli da propadnu, njemački šef diplomatije je odgovorio: "Naravno".

On je dodao da će ostati u Lozani tokom noći, a odlučiće da li će tamo ostati i sjutra.

Iranski šef diplomatije je novinarima u Lozani rekao da "napredak i uspjeh pregovora zavise od političke volje druge strane i da je to pitanje sa kojim oni (svjetske sile) uvijek imaju problem".

Iran se nadao da će do večeras završiti razgovore sa šest svjetskih sila o preliminarnom nuklearnom sporazumu, dok je Rusija uoči razgovora izrazila optimizam, a Francuska sumnju u mogućnost brzog rješenja, dan nakon isteka roka za postizanje dogovora.

Iran i šest svjetskih sila uspjeli su da postignu preliminarni sporazum "po svim ključnim pitanjima" sporazuma o nuklearnom programu Teherana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, dodajući da su dvije strane počele sa izradom nacrta teksta dokumenta, koji se može očekivati u narednih nekoliko sati ili kasnije u toku dana.

Razjašnjenje "tehničkih detalja" konačnog sporazuma moglo bi, međutim, da potraje do juna, dodao je on, a prenio TAS S.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus je izjavio da razgovori Irana i svietskih sila nijesu dovoljno napredovali da bi se obezbijedilo brzo rješenje.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Rok za postizanje okvirnog sporazuma bio je 31. mart, dok je rok za konačni sporazum jun.

Bonus video: