SKROMNA CEREMONIJA U HAGU

Palestinske teritorije zvanično član Međunarodnog krivičnog suda

Njegovo stupanje na snagu mnogi aktivisti za zaštitu ljudski prava vide kao značajan korak u utvrđivanju odgovornisti u više godišnjem sukobu Palestinaca i Izraela
2 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta-AP
Gaza, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.04.2015. 09:33h

Palestinske teritorije postale su danas zvanično najnovija članica Međunarodnog krivičnog suda, na skromnoj ceremoniji u sjedištu tog tribunala u Hagu.

Palestinski predstavnici potpisali su u januaru osnivački dokument suda, a njegovo današnje stupanje na snagu mnogi aktivisti za zaštitu ljudski prava vide kao značajan korak u utvrđivanju odgovornisti u više godišnjem sukobu Palestinaca i Izraela.

Izrael nije članica tog međunarod tog suda za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali njegovi vojni i civilni lideri sada mogu da budu optuženi ako se pokaze da su počinili zločine na palestinskim teritorijama.

Glavni tužilac suda Fatu Bensuda pokrenuo je sredinom januara preliminarnu istragu pošto su Palestinci prihvatili nadležnost suda od perioda prije prošlogodišnjih sukoba u Gazi. Palestinci, ali i neke organizacije za zaštitu ljudskih prava, smatraju da su izraelske snage tada počinile ratne zločine.