Za pomoć Siriji 3,6 milijardi eura

"Sirija je izgubila skoro četiri decenije ljudskog razvoja. Skoro polovina stanovništva je bilo prinuđeno da napusti domove" rekao je Ban
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 17:23h

Na donatorskoj konferenciji, koja se danas održava u Kuvajtu, obezbijeđeno je 3,8 milijardi dolara humanitarne pomoći za Siriju, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

"Ukupno je obećano 3,8 milijardi dolara (3,6 milijardi eura)", rekao je Ban na kraju Treće konferencije za Siriju, ističući da je to veoma velikodušno.

Suma od 3,8 milijardi dolara je gotovo jednaka ukupnoj pomoći sa prethodne dvije konferencije, koja je iznosila 3,9 milijardi dolara, prenosi AFP.

Ban, koji je predsjedavao donatorskom konferencijom, poručio je da je sirijski narod žrtva najveće humanitarne krize našeg doba.

Prema njegovim riječima, trenutno četiri od pet Sirijaca živi u siromaštvu, bijedi i nemaštini.

"Sirija je izgubila skoro četiri decenije ljudskog razvoja. Skoro polovina stanovništva je bilo prinuđeno da napusti domove" rekao je Ban.

On je u prošlonedjeljnom izvještaju o pogoršanju humanitarne krize u Siriji, naveo da je zemlja opustošena od višegodišnjeg oružanog sukoba, da je oko 7,6 miliona ljudi interno raseljeno, a još 3,9 miliona izbjeglo u susjedne zemlje.

Donatorskoj konferenciji, koja se treći put održava u Kuvajtu sa ciljem prikupljanja pomoći za Siriju, prisustvovali su predstavnici 78 država.

Kako prenosi AFP, Kuvajt je obećao pola miliona USD pomoći.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da su kuvajtska vlada i privatni sektor obećali 500 miliona dolara za pomoć Siriji", rekao je Šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah.

Sjedinjene Američke Države obećale su da će izdvojiti 507 miliona dolara pomoći, dok je Evropska unija najavila 1,1 milijarde dolara, što je dvostruko više od prošlogodišnjeg predviđenog iznosa.

Bonus video: