Džonatan u blagoj prednosti

Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebna je ne samo većina glasova, već najmanje po 25 odsto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država i u prijestonici, kako bi se izbjegao drugi krug glasanja
0 komentar(a)
Gudlak Džonatan, Foto: Reuters
Gudlak Džonatan, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 20:12h

Aktuelni predsjednik Nigerije Gudlak Džonatan iz Narodne demokratske partije (PDP) u blagoj je prednosti na opštim izborima održanim u subotu, čiji su prvi rezultati počeli da se objavljuju večeras.

Džonatan i PDP za sada su dobili 2.322.734 glasa, a njegov najveći rival bivši vojni diktator Muhamadu Buhari iz Kongresa naprednih promjena (APC) 2.302.978, što je razlika od samo 19.756 glasova, navodi AFP.

Buhavi i APC pobijedili su u pet saveznih država, a Džonatan u tri, plus na teritoriji prijestonice Abudže.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebna je ne samo većina glasova, već najmanje po 25 odsto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država i u prijestonici, kako bi se izbjegao drugi krug glasanja.

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov britanski kolega Filip Hemond večeras su izrazili zabrinutost zbog mogućeg političkog miješanja u prebrojavanje glasova.

"Nismo uočili da je bilo sistemskih manipulacija u procesu glasanja, ali ima uznemirujućih indikacija oko prebrojavanja glasova i mogućeg namjernog političkog miješanja", kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice diplomata.

Nigerijska Izborna komisija odbacila je te tvrdnje i navela da nema apsolutno nikakvih osnova za to.

Bonus video: