Procureli lični podaci Obame, Putina, Merkel i ostalih

Službenik imigracionih vlasti grrškom je brojeve pasoša, detalje o vizi i druge lične identifikacione podatke svjetskih lidera na samitu G20 poslao organizatoru azijskog fudbalskog prvenstva
1 komentar(a)
G20 samit, Foto: Reuters
G20 samit, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 13:44h

Lični podaci svjetskih lidera koji su prisustvovali samitu G20 u Australiji prošle godine slučajno su procurjeli zbog greške u australijskoj imigracionoj službi koja nije našle za shodno da o tome obavijesti čelnike najmoćijih država, piše danas londonski Gardijan (The Guardian).

Službenik imigracionih vlasti grrškom je brojeve pasoša, detalje o vizi i druge lične identifikacione podatke svjetskih lidera na samitu G20 poslao organizatoru azijskog fudbalskog prvenstva.

Tako su procurjeli podaci predsjednika SAD Baraka Obame, predsjednika Rusije Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel, kineskog predsjednika Sija Đinpinga, indijskog premijera Narendra Modija, britanskog premijer Dejvida Kamerona, japanskog premijera Šinzoa Abea i drugih.

Direktor australijskog odjeljenja za vize kontaktirao je komesara za privatnost da ga obavijesti o propustu 7. novembra i zatraži hitan savjet.

U imejlu poslatom kancelariji komesara, koji je dobijen na osnovu zakona o dostupnosti informacija, objavljivanje ličnih podataka svjetskih lidera pripasano je grešci službenika koji je poslao mejl lokalnom odboru Azijskog kupa koji je u januaru održan u Australiji.

"Lični podaci koji su procurjeli su ime, datum rođenja, titula, nacionalnost, broj pasoša, broj odobrene vize i podklasa vize 31 međunarodnog lidera (premijera, predsjednika i njihovih ekvivalenta) koji prisustvuju samitu lidera G20", navodi se u pismu.

U pismu se dodaje da službenik nije provjerio da li je "autofill" funkcija u Majkrosoftovom autluku sadržala ispavne detalje u polju "to" zbog čega je pismo poslato pogrešnoj osobi.

U pismu komesaru za privatnost se navodi da je malo vjerovatno da su podaci dospjeli u javnosti, a zvaničnik imigracione službe preporučio je da se svjetski lideri ne obaveste o curenju njihovih ličnih podataka.

Bonus video: