Erdogan: Vrh saudijske vlade naredio ubistvo Kašogija

U tekstu za Vašington post, čiji je Kašogi bio kolumnista, Erdogan je naveo da je neophodno otkriti nalogodavce ubistva novinara stradalog 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je došao po dokumenta za ženidbu
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 20:47h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je vrh vlade Saudijske Arabije naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

U tekstu za Vašington post, čiji je Kašogi bio kolumnista, Erdogan je naveo da je neophodno otkriti nalogodavce ubistva novinara stradalog 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je došao po dokumenta za ženidbu.

"Moramo otkriti identitete gospodara lutaka koji stoje iza ubistva Kašogija i pronaći one kojima su saudijski zvaničnici poklonili svoje povjerenje, dok su nastojali da zataškaju ubistvo", napisao je turski lider.

On je dodao da ne vjeruje da je saudijski kralj Salman naredio ubistvo i da prijateljstvo Ankare i Rijada ne znači da će Turska zatvoriti oči pred tim zločinom.

Kašogijeva vjerenica, turska novinarka Hatidže Čengiz pozvala je ranije danas predsjednika SAD Donalda Trampa da izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju da objelodani gdje se nalazi Kašogijevo tijelo, navodi Asošiejted pres.

Čengiz je pozvala Trampa da podrži zahtjev Turske da joj Rijad izruči osumnjičene za ubistvo Kašogija, uhapšene u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija je prvobitno tvrdila da je Kašogi napustio konzulat, da bi prije dvije nedjelje, usljed jakog međunarodnog pritiska, Rijad priznao da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu, negirajući da je on mučen i namjerno ubijen.

Tužilaštvo Turske, s druge strane, tvrdi da je Kašogi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, da je njegovo tijelo potom raskomadano i u djelovima iznijeto iz tog objekta.

Bonus video: