PREGOVORI U ŽENEVI

Moguć dogovor o iranskom nuklearnom postrojenju Fordo

Jedan od zvaničnika izjavio je da je razmatran predlog o 480 centrifuga u Fordu. Zajedno sa centrifugama u drugim postrojenjima, Iran bi po tom dogovoru ostao sa više od 6.000 tih mašina, što je, po mišljenju stručnjaka, i dalje veliki broj
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2015. 10:20h

SAD razmatraju da dozvole rad nekoliko stotina centrifuga u iranskom nuklearnom postrojenju Fordo, pod uslovom da Teheran ograniči rad centrifuga i istraživanje u drugim postrojenjima, izjavili su neimenovani zvaničnici agenciji Asošiejted pres.

Prema tom kompromisu, Teheranu ne bi bile dozvoljene aktivnosti koje bi dovele do proizvodnje atomskog oružja, a međunarodnim inspekcijama bi bio omogućen pristup postrojenju Fordo.

Teheran bi zauzvrat morao da smanji broj centrifuga koje rade u postrojenju Natanc i da prihvati neka druga ograničenja svog nuklearnog programa.

Umjesto uranijuma, centrifuge bi koristile druge elemente, kao što su cink, ksenon ili germanijum, za izdvajanje izotopa koji se koriste u medicini, industriji i nauci.

Broj centrifuga ne bi bio dovoljan da se u roku od godinu dana proizvede količina uranijuma potrebna za proizvodnju oružja.

Jedan neimenovani visoki američki zvaničnik odbio je da komentariše predlog o centrifugama, ali je rekao da je cilj od početka pregovora da se postrojenje Fordo transformiše tako da ne bude korišćeno za obogaćivanje uranijuma.

Delegacije SAD i Irana, koje predvode državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif, nastavili su u četvrtak u Lozani pregovore o spornom nuklearnom iranskom programu.

Iran i grupa 5+1 (stalne članice Savjeta bezbjednosti UN SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Njemačka) pokušavaju da do kraja marta postignu okvirni sporazum, a do 30. juna i konačni dogovor.

Stručnjaci ocjenjuju da je predloženi kompromis problematičan jer Iranu dozvoljava da zadrži tehnologiju koja brzo može biti preusmjerena na obogaćivanje uranijuma, kao i zbog nepristupačnog, nekada tajnog, bunkera Fordo, koje se nalazi duboko u planini, zaštićen od vazdušnih napada.

Jedan od zvaničnika izjavio je da je razmatran predlog o 480 centrifuga u Fordu. Zajedno sa centrifugama u drugim postrojenjima, Iran bi po tom dogovoru ostao sa više od 6.000 tih mašina, što je, po mišljenju stručnjaka, i dalje veliki broj.

Preporučujemo za Vas