TABU TEMA KOMPANIJA

Avioni koje su piloti namjerno srušili

Samoubistva pilota su tabu tema za avioprevoznike, ali i saobraćajne vlasti
5 komentar(a)
avion, German Wings, Foto: Reuters
avion, German Wings, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 18:51h

Kopilot aviona njemačke kompanije "Džerman vings" koji je pao u utorak u Francuskim Alpima, Andreas Lubic, osumnjičen je da je namjerno izazvao nesreću u kojoj je poginuo zajedno sa 149 putnika i članova posade. Slijedi spisak nekih od sličnih nesreća za koje se smatra da su ih piloti namjerno izazvali.

  • 29. novembar 2013: Pilot aviona kompanije LAM iz Mozambika namjerno je srušio "embraer 190" u sjeveroistočnoj Namibiji. Avion je krenuo iz Maputa za Luandu, u Angoli, sa 33 čovjeka. Po rezultatima istrage, kapetan se zaključao u pilotskoj kabini, sprečavajući kopilota da uđe i ignorisao je upozorenja.
  • 31. oktobar 1999: "Boing 767" kompanije "Egipt Air" se srušio u Atlantik kod obale Masačusetsa (sjeveroistok SAD), ubrzo poslije polijetanja iz Njujorka za Kairo, što je izazvalo pogibiju 217 ljudi. Američka agencija za bezbjednost saobraćaja (NTSB) je zaključila da je to bilo samoubistvo kopilota. Analiza "crne kutije" je potvrdila da je on bio sam za komandama tokom pauze kapetana, pošto je avion dostigao brzinu krstarenja. Po snimcima razgovora u pilotskoj kabini, kopilot je izgovorio kratku molitvu, isključio autopilota i obrušio avion u okean. Egipatske vlasti su odbile taj nalaz istrage, dok je američka štampa izvijestila da je kopilot imao finansijskih problema i da je bio nezadovoljan položajem u kompaniji.
  • 19. decembar 1997: Pola sata poslije poletanja iz Džakarte za Singapur, "boing 737" kompanije "Silk Air" iz Singapura se srušio u u rijeku na ostrvu Sumatra, te su poginula sva 104 putnika i člana posade. Američki istražitelji su zaključili da je to bilo samoubistvo pilota koji je isključio "crne kutije", ali vlasti Indonezije nisu podržale tu verziju objašnjenja. Štampa koja je prenijela teoriju samoubistva, rekla je da je kapetan trebalo da bude disciplinski kažnjen, degradiran i da je bio pod pritiskom velikih dugova za pozajmice koje je uzimao radi ulaganja na berzi koja su mu propala.
  • 21. avgust 1994: Tokom leta Agadir-Kazablanka, pilot jednog "ATR-42" kompanije "Royal Air" iz Maroka namjerno je srušio avion u planine Atlas, pri čemu su poginula 44 čovjeka. Istraga je potvrdila da su i posljednje riječi kopilota ukazale da je kapetan manevrom mimo propisa izvršio samoubistvo. Kapetan je pritom ponavljao: "Umrijeti, umrijeti..."
  • 9. februar 1982: pilot "DC-8" kompanije "Japan Airlines" poslao je avion u poniranje pred slijetanje kod Tokija, ubivši 24 čovjeka. Istraga je pokazala da je to bila samoubilačka posljedica mentalnog poremećaja. Samoubistvo je jedna od pretpostavki i marta 2014. godine, poslije nestanka aviona na liniji "MH370" kompanije "Malaisia Airlines", sa 239 ljudi, jer su komunikacioni sistemi namjerno isključeni, a avion je u potpunosti promijenio kurs.

Samoubistvo je jedna od pretpostavki i marta 2014. godine, poslije nestanka aviona na liniji "MH370" kompanije "Malaisia Airlines", sa 239 ljudi, jer su komunikacioni sistemi namjerno isključeni, a avion je u potpunosti promijenio kurs.

Samoubistva pilota putničkih aviona predstavljaju tabu temu za avio-prevoznike i u mnogim situacijama ti slučajevi su prećutani, navode stručnjaci.

Samoubistva pilota su tabu tema za avioprevoznike, ali i saobraćajne vlasti.

Preporučujemo za Vas