Avganistanski predsjednik se zahvalio SAD za pomoć

Ganijeve riječi su dočekane ovacijama, posebno kada je rekao da više od tri miliona djevojčica danas ide u školu, a ni jedna nije išla prije napada 11. septembra i američke intervencije
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2015. 17:03h

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani više puta se u današnjem govoru u američkom Kongresu zahvalio Amerikancima na njihovom angažovanju u ratu u Avganistanu.

"Iznad svega želim da počnem tako što ću se zahvaliti američkom narodu čija je velikodušna podrška mojoj zemlji bila od ogromnog značaja u unaprjeđenju slobode", rekao je Gani pred predstavnicima američkog Kongresa.

On se zahvalio Kongresu, predsjedniku Baraku Obami, i odao priznanje dugogodišnjoj pomoći SAD koji su se u njegovoj zemlji angažovali u najdužem sukobu u svojoj istoriji. Rekao je da njegova zemlja ima "veliki dug" za preko 2.200 Amerikanaca koji su ubijeni u Avganistanu.

"Naša zahvalnost za dubinu američkog doprinosa našem narodu ne može da se mjeri samo riječima. Ona može skoro bukvalno da se mjeri brojem Avganistanaca čija budućnost se promijenila zahvaljujući Americi i njenim saveznicima", rekao je avganistanski predsjednik.

Njegove riječi su dočekane ovacijama, posebno kada je rekao da više od tri miliona djevojčica danas ide u školu, a ni jedna nije išla prije napada 11. septembra i američke intervencije.

"Njihovi roditelji vam se zahvaljuju", rekao je avganistanski šef države.

On se zahvalio Americi za razvojnu pomoć i pomoć civilnom društvu i obećao da će dobro upravljati pomoći koju će SAD nastaviti da pruža njegovoj zemlji dok pokušava da se ponovo izgradi i istovremeno bori protiv pobunjenika.

Njega su toplo dočekali predstavnici obje stranke u Kongresu i republikanci i demokrate.

Ašraf Gani se sastao sa predsjedniko SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući juče, tokom svoje prve posjete Americi od kada je postao predsjednik u septembru. On je naslijedio Hamida Karzaia čiji odnosi sa Vašingtonom su se bili dosta pogoršali.

Galerija

Bonus video: