Asanž: SAD krive za ukrajinsku krizu, Izrael podržavao Hamas

Prema njegovim riječima, među dokumentima "Vikiliksa“ ima one koji dokazuju da je Izrael u početku podržao Hamas kako bi podstakao razdor među Palestincima
5 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2015. 21:12h

Džulijen Asanž optužio je SAD da su potrošile milijarde dolara za NVO u Ukrajini kako bi otrgli ovu zemlju od uticaja Rusije i prevele je na svoju stranu.

"Ako to ne može biti učinjeno članstvom u NATO, onda makar treba da postane nezavisna od uticaja Moskve, da se umanji ruski vojno-industrijski kompleks i njene pomorske baze na Krimu“, rekao je Asanž iz ekvadorske ambasade u Londonu u intervjuu argentinskim medijima, prenijela je "Raša tudej"“.

On je takođe ocijenio da je Islamska država "rezultat avanturizma Zapada“ ali da je posljedica toga da Vašington više nije "jedini igrač na Bliskom istoku“, jer su Turska, Katar i Saudijska Arabija uvećali svoju moć posljednjih godina i uspejle da steknu određenu nezavisnost od SAD.

Prema njegovim riječima, među dokumentima "Vikiliksa“ ima one koji dokazuju da je Izrael u početku podržao Hamas kako bi podstakao razdor među Palestincima.

Asanž, koji je australijski državljanin od 2012. se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje mu je odobren politički azil, a švedske vlasti traže njegovo izručenje zbog optužbe za silovanje, dok on tvrdi da su Šveđani raspisali potjernicu po nalogu SAD koje žele da mu sude zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Bonus video: