Rusija protiv antiraketnog sistema SAD u Južnoj Koreji

Vlasti u Vašingtonu su ranije najavile da planiraju da postave antiraketni štit u Južnoj Koreji kao odbrambenu mjeru od eventualne vojne provokacije susjednog sjever
0 komentar(a)
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2015. 15:34h

Ruske vlasti su danas upozorileSAD da bi američki protivraketni sistem u Južnoj Koreji mogao da ugrozi bezbjednost u regionu.

Vlasti u Vašingtonu su ranije najavile da planiraju da postave antiraketni štit u Južnoj Koreji kao odbrambenu mjeru od eventualne vojne provokacije susjednog sjevera.

"Takva najava izaziva našu zabrinutost jer američki sistem antiraketne odbrane (u Južnoj Koreji) može da ugrozi međunarodnu bezbjednost", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo navodi da bi u regionu u kojem je situacija "već složena po pitanju bezbjednosti", to bi moglo podstaći trku u naoružanju, što bi dodatno ugrozilo rješavanje nuklearnog pitanja na korejskom poluostrvu.

Kina je takođe upozorila da bi raspoređivanje američkog protivraketnog sistema značilo "podrivanje mira i stabilnosti u regionu".

SAD i Južna Koreja će 28. marta početi godišnje zajedničke vojne vježbe koje Sjeverna Koreja svake godine smatra "obukom" za invaziju na njenu teritoriju.

Bonus video: