Kćerka predsjednika Uzbekistana cijedila firme kao ucjenjivač

"Iznova i iznova se vraćala kako bi iscijedila kompanije svaki put kada bi im bila potrebna nova dozvola"
15 komentar(a)
Gulnara Karimova, Foto: Shutterstock
Gulnara Karimova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2015. 06:38h

U izvještaju mreže istraživačkih novinara navodi se da je Gulnara Karimova, najstarija ćerka uzbekistanskog predsjednika Islama Karimovog, koristila mito, iznuđivanje i trgovinu uticajem kako bi došla do milijardu dolara u akcijama i isplata od telekomunikacionih kompanija.

U juče objavljenom izvještaju mreže istraživačkih novinara OCCRP navodi se da dokumenta do kojih su došli ili u koja su imali uvid pokazuju da su „razmjeri navodne korupcije Karimove daleko veći nego što se izvještavalo“.

Karimova, koja je nekada smatrana mogućom nasljednicoim oca, povezana je sa istragama o pranju novca u Švedskoj i Švajcarskoj i u centru je istrage o finansijskim zločinima u Uzbekistanu u okviru koje su mnogi njeni saradnici zatvoreni. On je već nekoliko mjeseci u kućnom pritvoru u Uzbekistanu.

U izvještaju OCCRP navodi se da je Karimova zahtijevala isplate od kompanija u zamjenu za njenu pomoć da dobiju dozvole da djeluju u Uzbekistanu. Takođe se navodi da je 2001. zahtijevala 20 odsto udjela u mobilnom provajderu Uzdunrobita i jasno stavila do znanja da će kompanija „biti uništena“ bez njene podrške.

Preko sličnih kombinacija Karimova je stekla stotine miliona dolara, tvrdi se u izvještaju. Pozivajući se na njenog bivšeg saradnika, novinari navode da je Karimova uzela još 31 odsto akcija Uzdunrobite koje su pripadale državi. Prema tom izvoru ona je dobila većinski udio u multimilionskoj kompaniji preko „prijetnji“ i „bez potrošenog centa“. Takođe se navodi da je kasnije prodala većinu akcija ruskoj kompaniji MTS za više od 100 miliona dolara.

„Isplate pokazuju da poput ucjenjivača, nije htjela da ode - iznova i iznova se vraćala kako bi iscijedila kompanije svaki put kada bi im bila potrebna nova dozvola“, stoji u izvještaju.

Poslovi Karimove u oblasti telekomunikacija izbili su na vidjelo 2012. godine kada su švedski mediji objavili da su švedsko-finski operator TeliaSonera i rusko-norveška kompanija VimpelCom navodno platili milione dolara Karimovoj koja je, zauzvrat, pomagala da dođu do licenci u Uzbekistanu. U izvještaju se navodi da je novac koji je Karimova stekla u telekom biznisu samo „vrh ledenog brijega“ jer je to bio samo dio njenog poslovnog carstva, koje obuhvata avio, modnu, farmaceutsku u druge industrije.

Bonus video: