Arheolozi našli tajno nacističko sklonište?

Kada je postalo evidentno da će Treći Rajh izgubiti Drugi svjetski rat, Adolf Hitler je širom svijeta dao sagraditi brojna skloništa
136 pregleda 4 komentar(a)
NAci sklonište, Foto: Screenshot (YouTube)
NAci sklonište, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.03.2015. 12:40h

Argentinski su arheolozi u vrlo teško pristupačnom dijelu džungle pronašli nekoliko građevina za koje vjeruju da su trebale poslužiti kao skloništa za svitu Adolfa Hitlera.

Kada je postalo evidentno da će Treći Rajh izgubiti Drugi svjetski rat, Adolf Hitler je širom svijeta dao sagraditi brojna skloništa. U njih je trebalo da se sklone najslavnija i najvažnija lica tadašnje Njemačke koja bi vrebala iz sjenke i čekala novu priliku.

Nije stoga neobično da postoje brojne teorije zavjere kako je vrhuška Trećeg Rajhza izbjegla na Antarktik, ili kako je sam Adolf Hitler starost doživio u Brazilu ili pak Argentini. Takve teorije ipak nisu potpuno bez temelja, jer veliki se broj nacista zaista poskrivao širom Južne Amerike.

Argentinski su arheolozi sada pronašli još jedan dio nacističke slagalice - oni su u srcu Teju Kuare Parka otkrili nekoliko vrlo neobičnih građevina. One se nalaze na jako teško pristupačnom terenu, blizu granice s Paragvajem, a istraživači sa univerziteta u Buenos Airesu te arheolozi iz muzeja Andresa Guakraríja slažu se da se najvverojatnije radi o skloništu konstruisanom za nacističke lidere.

Ono se sastojalo od zgrade za život, skladišta i skrivene izvidnice.

Na licu mjesta su pronađene i njemačke kovanice iz razdoblja od 1938. do 1944. godine te porculan iz istog razdoblja. Takođe, sklonište je sagrađeno od materijala netipičnih za regiju, a takva je i njegova arhitektura.

Iako su neki i dalje skeptični da se zaista radi o skloništu za naciste, arheolozi kažu kako je jednostavno previše dokaza koji ukazuju upravo na to te kako nema smisla da bi nekko potrošio toliki novac na gradnju utočišta u tada potpuno nepristupačnom dijelu džungle.

"Nacisti su navodno imali tajni projekt gradnje skloništa širom svijeta kako bi se u njih, u slučaju poraza, sklonili najvažniji nacisti. Gradili su ih u pustinjama, na planinama i očigledno - usred džungli, izjavio je istraživač Daniel Sčavelzon, prenosi britanski Telegraph.

Sklonište na kraju nikada nije korišćeno jer - nije bilo potrebno. Naime, po završetku Drugog svjetskog rata nacisti su u toj zemlji dočekani raširenih ruku i mogli su živjeti bez skrivanja.

"Hiljade nacista, hrvatskih ustaša i italijanskih fašista prihvatio je tadašnji predsjednik Huan Peron koji je zemlju vodio od 1946. do 1955. godine. U tom su razdoblju zemlju nastanile hiljade fašista i njihovih familija. Najpoznatiji među njima bili su Adolf Ajhman te 'anđeo smrti' Jozef Mengele, zaključuje Telegraph.

Najpoznatije nacističko tajno skrovište nalazi se u Poljskoj, a sam Hitler nadjenuo mu je ime 'Vučja jazbina'. Ono se nekad sastojalo od čak 80 građevina, a poznato je kao lokacija pokušaja atentata kojim je Hitlera htio ubiti Klaus von Štaufenberg. U 'jazbini' je živjelo i radilo oko dvije hiljade ljudi, a kompleks je bio okružen minskim poljem. Krovovi zgrada bili su ravni i prekriveni grmljem i drvećem.

Hitler je u tom skrovišu proveo oko 800 dana tokom rata, a uništile su ga nacističke snage u povlačenju pred Crvenom armijom.

Bonus video: